Μήπως είσαι στοματοαναπνευστής;

Μήπως είσαι στοματοαναπνευστής;

Γράφει η  Δρ. Βασιλείου Αναστασία, DMD Μυολόγος-Οδοντίατρος

Αν το πρωί  σηκώνεστε κουρασμένοι,  έχετε ατονία ή ξυπνάτε τη νύχτα από έναν ξαφνικό βήχα σαν να πνίγεστε τότε υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου «σας κόβεται η ανάσα». Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι συχνά συμπτώματα διαταραγμένου ύπνου και  ταλαιπωρούν, όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά.

Τα παιδιά ροχαλίζουν;

Ενώ το ροχαλητό είναι φυσιολογικό όταν είναι περιστασιακό, όπως όταν το παιδί είναι άρρωστο από ένα κρυολόγημα, ή μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη δραστηριότητες, το επίμονο ροχαλητό αντίθετα δεν είναι φυσιολογικό.  “Επίμονο ροχαλητό” είναι αυτό που εμφανίζεται  για 4 νύχτες της εβδομάδας, ή και περισσότερο.

Το σύνηθες ροχαλητό είναι η μικρότερη μορφή απόφραξης των αεραγωγών και πρόκειται για διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο ( Sleep Disorder Breathing) . Στο άκρο του φάσματος βρίσκεται η Υπνική Άπνοια, που είναι η πλήρης ή μερική αποφρακτική λειτουργία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια εξέταση που ονομάζεται μελέτη ύπνου, είναι ένα εξαιρετικό τεστ για τη διάγνωση της άπνοιας του ύπνου στα παιδιά και στους ενήλικες. Αλλά η διάγνωση είναι μόνο το πρώτο μέρος του φάσματος της διαταραγμένης αναπνοής ύπνου. Στη συνέχεια απαιτείται θεραπεία.

Το τρίξιμο των δοντιών και το ροχαλητό

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια ακόμα εκδήλωση διαταραγμένου ύπνου που όπως και το ροχαλητό και η υπνική άπνοια έχουν κατευθείαν σύνδεση με τον τρόπο που αναπνέουμε στη διάρκεια της ημέρας ή των γευμάτων μας.

Η αναπνοή συνοδεύει κάθε λειτουργία της ζωής μας, καθώς ακολουθεί το ρυθμό των σκέψεών μας, διαμορφώνεται με την ένταση των συναισθημάτων μας, τη φυσική προσπάθεια, συνδέοντας κάθε ιστό  και ακόμα τα ζωτικά μας όργανα και κέντρα. Κάθε παρεμπόδιση ή δυσκολία στην αναπνοή, προκαλεί δεκάδες προβλήματα στα οποία εμείς αρχικά μόνο το σύμπτωμα μπορούμε να εντοπίσουμε. Αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο ερχόμαστε αντιμέτωποι με χρόνιες παθήσεις ή και οξείες καταστάσεις της υγείας.

Μάθε πώς να κοιμάσαι!

Φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει πώς να κοιμόμαστε ήρεμα και η Μυολειτουργική εκπαίδευση έρχεται να μας το θυμίσει.

Η σωστή ρινική αναπνοή, ο σωστός τρόπος αποσυμφόρησης της ρινικής κοιλότητας και η σημασία των κλειστών χειλιών είναι ζητήματα που χρήζουν εκπαίδευσης.  Η  Μυολειτουργική Θεραπεία στηρίζεται κυρίως στην εκπαίδευση και μας μαθαίνει από την αρχή δεξιότητες που ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου όταν θηλάζαμε όπως το να τρώμε και ταυτόχρονα να αναπνέουμε σωστά. Ο ορθός τρόπος κατάποσης και μάσησης και η ορθή θέση της γλώσσας, είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη, τον καλό ύπνο και γενικότερα, την καλή υγεία του ατόμου.

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο Μυολειτουργικής που απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να  βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους και να απαλλαγούν από την υπνική άπνοια, το ροχαλητό και το τρίξιμο των δοντιών  στον ύπνο   θα πραγματοποιηθεί στο Κτήμα Νοόσφαιρα από τις  9 ως τις 11 Μαρτίου με εισηγήτρια την  Δρα Αναστασία Βασιλείου.

Η Δρ Αναστασία Βασιλείου είναι οδοντίατρος – Μυολόγος.

Σχετικές Εκδηλώσεις:

Τρίξιμο των δοντιών, ροχαλητό και άπνοιες; Εκπαιδευτικό Σαββατοκύριακο Μυολειτουργικής

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα