Μια στρατηγική που ισχυροποιεί τη σχέση του ζευγαριού

 Μια στρατηγική που ισχυροποιεί τη σχέση του ζευγαριού

Γνωρίζετε τα όνειρα του συντρόφου σας, το τι πραγματικά θέλει από τη ζωή; Ξέρετε ποιες είναι οι φαντασιώσεις του, τι θα ήθελε να κάνει, ποια ζωή θεωρεί ο ίδιος ιδανική, τι θα τον έκανε να νιώσει ολοκληρωμένος; Ή απλώς υποθέτετε ότι γνωρίζετε; Τον έχετε ποτέ ρωτήσει; Κι αν ναι, πότε ήταν η τελευταία φορά που συζητήσατε μαζί για τα όνειρά του;

Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ποια είναι τα όνειρα του συντρόφου τους. Οι περισσότεροι μπορούν να πουν κάτι γενικό, όπως: «Ο άνδρας μου θα ήθελε να έχει οικονομική ασφάλεια» ή «Η γυναίκα μου θα ήθελε να κάνουμε παιδί».

Εκτός όμως από αυτά που είναι σχεδόν κοινά για όλους μας, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα προσωπικά όνειρα του συντρόφου τους. Και αυτή η άγνοια εντείνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος που το ζευγάρι είναι μαζί. Στην αρχή του έρωτά σας δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στα όνειρα του συντρόφου σας. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, αυτά μπαίνουν στο περιθώριο μέχρι που ξεθωριάζουν τελείως.

Το να μοιράζονται οι σύντροφοι τα όνειρά τους είναι αναμφισβήτητα ένας ευχάριστος τρόπος για να έρθουν πιο κοντά. Όταν αφηγείσαι στον άλλο το όραμά σου – τι θα ήθελες να κάνεις, πού θα ήθελες να πας και πώς θα ήθελες να σε βοηθήσει ο σύντροφός σου – δημιουργείται μεταξύ σας ένα ευχάριστο και βαθύ συναίσθημα. Όταν μάλιστα ο σύντροφός σου σε ακούει με ενδιαφέρον και σεβασμό και συμμερίζεται τις απόψεις σου, τότε τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και ίσως δεις να συμβαίνει κάτι μαγικό ανάμεσά σας.

Αυτού του είδους η επαφή δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό στους συντρόφους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επανασύνδεση ανθρώπων οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου έχουν πάψει να ασχολούνται με τα όνειρα του συντρόφου τους.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε μιλήσει με δεκάδες ανθρώπους που διατηρούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις, εγκατέλειψαν ή χώρισαν τον σύντροφό τους, ή απλώς έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη σχέση. Τους κάναμε την ερώτηση: «Γιατί νομίζετε ότι συνέβη κάτι τέτοιο;»

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση μας απάντησαν ότι ο καινούριος τους σύντροφος τους άκουγε και ενδιαφερόταν πραγματικά για τα όνειρά τους και γι’αυτά που είχαν να πουν.

Ασφαλώς δεν δικαιολογούμε την απιστία, ούτε επιρρίπτουμε ευθύνες στον σύντροφο που ήταν πιστός. Διαπιστώνουμε όμως πόσο σημαντική είναι για τον καθένα μας η ανάγκη να μας αφουγκραστούν πραγματικά.  Και πόσο καταστροφικό είναι για τη σχέση όταν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται.

Όταν μπορεί να μοιραστεί μαζί σας τα όνειρά του επειδή του το ζητάτε, ο σύντροφός σας θα αισθάνεται ασφαλής και ζωντανός. Ενώ όταν δεν νιώθει άνετα να το κάνει, επειδή ποτέ δεν τον ρωτάτε, θα έχει πάντα το αίσθημα ότι λείπει κάτι από τη σχέση.

Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι πολύ σημαντική, επειδή αυτό που έχει αξία είναι να ξέρει ο σύντροφός σας τι θέλετε. Ας είμαστε ρεαλιστές: κανείς δεν μπορεί να έχει ό,τι επιθυμεί. Είναι όμως πολύ ωραίο να μπορείς να μοιράζεσαι με κάποιον τα όνειρά σου – κι εκείνος να μοιράζεται μαζί σου τα δικά του.

Αν λοιπόν αρχίσετε να ρωτάτε τον σύντροφό σας για τα όνειρά του, η αλλαγή στη σχέση σας θα είναι ουσιαστική.

Όλοι χαίρονται να μιλούν για τα όνειρά τους. Ξεκινήστε από σήμερα. Ίσως με τον τρόπο σας βοηθήσετε να γίνουν τα όνειρα του συντρόφου σας πραγματικότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα – στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα