Η συγχώρεση είναι για τους δυνατούς

Η συγχώρεση είναι για τους δυνατούς

Ανθρώπινο το να κάνεις λάθη, αδιαμφισβήτητα. Αλλά είναι σπουδαία η πράξη του να συγχωρείς, είναι μεγαλειώδες να μην αισθάνεσαι κακία για όποιον σε έχει βλάψει. Συγχωρώ σημαίνει πως δεν επιτρέπω στον τοξικό χαρακτήρα ενός άλλου ανθρώπου να με βλάψει και το κυριότερο: να με μετατρέψει σε έναν μνησίκακο και χαιρέκακο άνθρωπο. Σημαίνει πως ακόμα και αν πληγώθηκα, σηκώθηκα στα πόδια μου και συνέχισα τη ζωή μου με αγάπη στην καρδιά, χωρίς αυτό το πλήγμα να με κάνει κακό άνθρωπο.

Είναι υπέροχο να συγχωρείς, διότι τότε πράττεις μία νίκη ενάντια στο σαράκι του μίσους και της κακίας που επιθυμεί να ριζώσει μέσα σου. Αφήνεις στη θεραπευτική ιδιότητα της αγάπης να καθαρίσει το μέσα σου, να απαλύνει το συναισθηματικό πλήγμα από τις πράξεις ενός άλλου ανθρώπου που μας στεναχώρησαν. Συγχωρείς διότι αξίζει η ψυχή σου να είναι υγιής και αλώβητη από το τοξικό συναίσθημα του μίσους, το οποίο καταστρέφει το σώμα και το πνεύμα τους. Η Αγάπη μπορεί και θέλει να σε αλλάξει, διότι εκείνη είναι φάρμακο για κάθε πόνο της ψυχής.

Διαβάστε επίσης: Φρίντα Κάλο: Φράσεις που άφησαν ιστορία

Είναι υπέροχο να συγχωρείς, διότι έτσι δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να συγχωρεθεί και εκείνος όταν πέσει σε κάποιο σφάλμα. Γιατί και εσύ είσαι άνθρωπος και θα κάνεις λάθη και ήδη έχεις κάνει πάρα πολλά. Συγχωρείς γιατί είσαι και εσύ ένας άνθρωπος με αδυναμίες και πάθη και κάποια στιγμή θα θέλεις κάποιος να σε συγχωρέσει και εσένα. Είναι υπέροχο να συγχωρείς, διότι αυτό θα σου δείξει πως στη ζωή δεν μπορείς να αποφύγεις τα λάθη. Αλλά μπορείς να μάθεις από αυτά και να τα χρησιμοποιήσεις για να γίνεις καλύτερη ψυχή, καλύτερος άνθρωπος.

Είναι υπέροχο να συγχωρείς, διότι έτσι απεγκλωβίζεσαι από το οδυνηρό παρελθόν και είσαι έτοιμος για να αγκαλιάσεις το ομορφότερο αύριο που έρχεται. Και σου αξίζει να αγωνιστείς για το καλύτερο αύριο, δίχως να εγκλωβιστείς στο περασμένο Χθες.

Αξίζει να συγχωρείς, διότι αυτή είναι μία σπουδαία πράξη ανωτερότητας, θάρρους και πνευματικής ωριμότητας.

Άρθρο γνώμης,

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα