Το φίδι που συμβολίζει αυτόν τον κόσμο, μας δείχνει πώς ανελίσσεται, ξεκινώντας κάτω από τη γη, έρποντας επάνω της, κολυμπώντας στο νερό όταν χρειαστεί και σκαρφαλώνοντας ακόμη και σε δέντρα, ευρισκόμενο ταυτόχρονα σε όλα τα στοιχεία της γης και συνδέοντας το κάτω με το επάνω, σε μια κοσμική και πέραν του προσωπικού επιπέδου ανάβαση, συνδέοντας όλους τους κόσμους.
Έτσι ο κόσμος αυτός βρίθει από μυστήρια και άγνωστες περιοχές, στις οποίες το φίδι στέκει ως πολύτιμος αρωγός μας, προκειμένου να εξερευνήσουμε το ανοίκειο, μέσα κι έξω από εμάς.
Το φίδι είναι ένα σημαντικότατο σύμβολο της αναγέννησης, αφού ανανεώνει τη νεότητά του, κάθε φορά που αλλάζει δέρμα. Είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο σύμβολο και μάλιστα στην Ελλάδα το συναντούμε από τους αρχαίους ήδη χρόνους, μεταξύ των ορφικών παραδόσεων, στον Πυθαγόρα και φυσικά στη μυθολογία μας.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ψυχή ενός νεκρού παίρνει τη μορφή ενός φιδιού, καθώς θεωρούσαν ότι η ουσία της ζωτικής ενέργειας βρισκόταν στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και φυσικά το φίδι μοιάζει επίσης με μια τεράστια σπονδυλική χορδή.
Διαβάστε επίσης: Τα γεύματα των αρχαίων προγόνων μας
Γενικότερα το φίδι συμβολίζει τόσο τη ζωή, όσο και το θάνατο, αφού φωλιάζει κάτω από τη γη, αλλά εμφανίζεται κι επάνω της, ενόσω ως διαχρονικό σύμβολο και αρχέτυπο, αντιπροσωπεύει το ζωογόνο πνεύμα, στην ενστικτώδη, πρωταρχική του μορφή. Ψυχολογικά συμβολίζει τις ερπετικές δυνάμεις στα βάθη της ψυχής, οι οποίες πρέπει να αφυπνιστούν προκειμένου για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός.
Ακόμη, το φίδι συμβολίζει το καθαρό πνεύμα που διαποτίζει τα πάντα, επειδή κινείται χωρίς πόδια και γενικώς θεωρείται το πιο «πνευματικό ζώο».
Το φίδι είναι επίσης ένα σύμβολο σοφίας, καθώς τα δίχως βλέφαρα μάτια του είναι πάντοτε ανοιχτά κι επειδή είναι ένα ερπετό που μπορεί να ταξιδεύει ανάμεσα στους κόσμους και τα στοιχεία.
Σύμφωνα με την παράδοση ένα φίδι φυλάει το Δέντρο της Ζωής και της Σοφίας, ενόσω πάλι ερπετό είναι και το αρχετυπικό ζώο που φυλάει τον Τροχό της Αθανασίας. Το φίδι γενικώς θεωρείται ότι είναι το ζώο που έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να ανασχηματίζεται, να ανασχηματίζει και να μετασχηματίζει τα αντίθετα κι αυτό είναι που κάνει στο σαμανικό μονοπάτι το μάθημα του φιδιού τόσο πολύτιμο για εμάς τους ανθρώπους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μητέρα Γη, που δε συνδέεται τυχαία με το φίδι και αυτές τις ιδιότητες, καθώς κι εκείνη μας δείχνει ξεκάθαρα πώς τα κάνει όλα αυτά.
Ειδικά σήμερα, στην εποχή μας, φαίνεται η δράση της Γης για ανανέωση και μετασχηματισμό, από τις καιρικές συνθήκες μέχρι οτιδήποτε γνωρίζουμε επάνω στον πλανήτη, που αλλάζει πλέον με ταχείς ρυθμούς.
Η διαδικασία αυτή του μετασχηματισμού και της ανανέωσης, μπορεί να είναι τόσο ακαριαία και εντελώς απρόβλεπτη, όσο ακριβώς κι η εμφάνιση και εξαφάνιση ενός φιδιού. Έτσι ακριβώς μπορεί να βιωθεί και η δική μας αφύπνιση, εκείνη του δυναμικού του εσωτερικού μας εαυτού, δηλαδή ακαριαία, μόνο που δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν, αλλά οφείλεται στην ήδη κι εκ των προτέρων διαμορφωμένη, δική μας προετοιμασία και δράση.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου «Το Βιβλίο του Σαμάνου Θεραπευτή» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ