Οι διαφορετικοί συμβολισμοί των χρωμάτων ανά τον κόσμο

Οι διαφορετικοί συμβολισμοί των χρωμάτων ανά τον κόσμο

Άσπρο

Στην Ινδία, το άσπρο είναι το χρώμα που φορούν στις κηδείες. Στη Δύση, το άσπρο συμβολίζει την αγνότητα, την αθωότητα, την καλοσύνη και την ειρήνη. Στην Κίνα, είναι το χρώμα που συμβολίζει τον θάνατο.

Μαύρο

Το χρώμα του πένθους καi της απώλειας στη Δύση, αλλά οι νύφες στην Ισπανία παραδοσιακά φορούν μαύρο νυφικό και δαντελωτή μαντίλα για να δείξουν ότι θα είναι αφοσιωμένες στον άντρα τους μέχρι τον θάνατο. Στην Αφρική, το μαύρο είναι σύμβολο εμπειρίας και σοφίας. Στην Ιαπωνία είναι το χρώμα του μυστηρίου και της νύχτας. Υποδηλώνει την ανυπαρξία. Μπορεί επίσης να δείχνει θυμό. Στην Ινδία, κάνουν μια μαύρη βούλα στο πρόσωπο τω νεογέννητων για να διώχνει το κακό μάτι.

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση του πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος στο σπίτι μας

Κόκκινο

Στη Νότιο Αφρική το κόκκινο συμβολίζει το αιματοκύλισμα της εποχής του Απαρτχάιντ και θεωρείται πια το χρώμα του πένθους. Στη Δύση, το κόκκινο είναι συνώνυμο με το πάθος γι’αυτό βλέπουμε πολλές κόκκινες κάρτες και κόκκινα λουλούδια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στην Κίνα, συμβολίζει τη μακροζωία, την καλή τύχη και την ευημερία και είναι το χρώμα που φορούν παραδοσιακά οι νύφες. Είναι το χρώμα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, όταν οι άνθρωποι βάζουν χρήματα μέσα σε κόκκινους φακέλους σαν δώρο. Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγνότητας και του έρωτα στην Ινδία. Όταν οι γυναίκες παντρεύονται βάφουν τη χωρίστρα στα μαλλιά τους με κόκκινο χρώμα.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα του χρήματος στις ΗΠΑ. Είναι επίσης το χρώμα της φύσης και συμβολίζει το περιβάλλον. Στην Ανατολή, το πράσινο συμβολίζει τη γονιμότητα και την καινούρια αρχή. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την απιστία. Στην Κίνα, όταν κάποιος φοράει ένα πράσινο καπέλο σημαίνει ότι η γυναίκα του δεν του είναι πιστή. Στη Βρετανία είναι το χρώμα της ζήλιας. Και στην Ιρλανδία είναι το χρώμα της καλής τύχης. Το πράσινο ήταν το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ και είναι το χρώμα του Παραδείσου. Στη Νότια Αμερική το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα του θανάτου.

Μπλε

Στην Ιαπωνία, το μπλε σημαίνει σεξουαλική πίστη. Είναι επίσης ένα από τα χρώματα για καλή τύχη. Στη Δύση, το μπλε συνδέεται με τη θλίψη και την κακή διάθεση, εξού και η αγγλική φράση “I am feeling blue” που σημαίνει «είμαι πεσμένη, είμαι κακοδιάθετη». Αλλά το μπλε είναι το χρώμα του Κρίσνα στoν Ινδουισμό και αντιπροσωπεύει την αγάπη και την ουράνια χαρά.

Κίτρινο

Το κίτρινο συνδέεται με την πορνογραφία στην Κίνα. Είναι επίσης το χρώμα των αυτοκρατόρων. Στην Αίγυπτο είναι το χρώμα του πένθους και της θλίψης, επειδή συνδέεται με το χρυσό, το οποίο αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή. Στην Ιαπωνία, είναι το χρώμα της προδοσίας αλλά και το χρώμα της γενναιότητας. Στην Ευρώπη είναι το χρώμα της δειλίας, της αδυναμίας και της προδοσίας. Ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι το χρώμα της ζήλιας.

Πορτοκαλί

Στην Αμερική είναι το χρώμα της κολοκύθας και συμβολίζει το Χάλοουιν. Στην Ινδία είναι ιερό χρώμα. Για τους Βουδιστές είναι το χρώμα της πνευματικότητας και της γαλήνης. Στην Ιαπωνία είναι το χρώμα του πολιτισμού και της γνώσης.

Ροζ

Στην Κίνα, όπου το χρώμα ήταν άγνωστο μέχρι πρόσφατα, το σύμβολο του ροζ σημαίνει «ξένο χρώμα». Στην Κορέα συμβολίζει την εμπιστοσύνη. Στις αγγλόφωνες χώρες είναι το χρώμα των μικρών κοριτσιών.

Μοβ

Αυτό είναι το χρώμα του πένθους για τις χήρες στην Ταϊλάνδη και υποδηλώνει θλίψη. Στη Δύση, το μοβ ή πορφυρό είναι το χρώμα της αριστοκρατίας. Το πρώτο πορφυρό είχε φτιαχτεί από τη βλέννα θαλάσσιων σαλιγκαριών. Χρειάστηκαν περισότερα από 12.000 σαλιγκάρια για να φτιαχτεί λίγο περισσότερο από ένα γραμμάριο. Ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που έκαναν το χρώμα αυτό σύμβολο γοήτρου. Ο Ιούλιος Καίσαρας όρισε με διάταγμα ότι κανείς άλλος δεν επιτρεπόταν να φοράει αυτό το χρώμα εκτός από τον εαυτό του.

Καφέ

Στη Δύση, το καφέ είναι το χρώμα της γης και συμβολίζει τον υγιεινό τρόπο ζωής, τη γονιμότητα και τη φύση. Στην Ινδία, το καφέ είναι ένα από τα πολλά χρώματα του πένθους. Στην Ιαπωνία, υποδηλώνει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα.

Γκρι

Στη Δύση, το γκρι είναι συνδεδεμένο με τη μεγάλη ηλικία, τη μουντάδα και την πλήξη. Αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική στειρότητα. Είναι το χρώμα της στάχτης και είναι επίσης το χριστιανικό σύμβολο για την ανάσταση των νεκρών. Τα όνειρα συχνά απεικονίζονται σε γκρι χρώμα και το γκρίζο μπορεί να συμβολίζει το υποσυνείδητο.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Karen Haller «Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα