Συμβουλές διαλογισμού για αρχάριους

Η σωστή αναπνοή στο διαλογισμό.

Ο διαλογισμός έχει εξαιρετικά οφέλη για την φυσική και ψυχική υγεία μας. Και όχι, ο διαλογισμός είναι πολύ πιο απλός από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, μπορείτε να διαβάσετε στην Εναλλακτική Δράση Τεχνικές διαλογισμού για αρχάριους ή αν θέλετε να ξεκινήσετε ακόμα πιο απλά μπορείτε να δείτε τις τεχνικές χαλάρωσης.

Παρακάτω θα δούμε κάποια απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν στα προκαταρκτικά του διαλογισμού

Συμβουλές διαλογισμού για αρχάριους

1. Η αναπαυτική θέση είναι το παν

Βρείτε ένα μέρος όπου υπάρχει ησυχία και καθίστε σε κάποια άνετη καρέκλα, πολυθρόνα ή στο πάτωμα. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε δύο πράγματα. Αφενός, να μην πιέζετε το σώμα σας διότι μετά θα είναι εντελώς αδύνατον να χαλαρώσετε και δεύτερον να μην καθίσετε κάπου υπερβολικά αναπαυτικά όπως ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή σε μια πολυθρόνα που βουλιάζει διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πιάσει ο ύπνος.

2. Πως να αδειάσετε το μυαλό σας

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του διαλογισμού, ειδικά στην αρχή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχετε αλλά εδώ θα δούμε έναν από αυτούς. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τις σκέψεις σας αποστασιοποιημένοι. Μην προσπαθείτε να τις διώξετε, είναι αδύνατον. Παίζετε στο γήπεδο του μυαλού σας και εκείνος έχει το πλεονέκτημα. Απλά παρατηρήστε τις σκέψεις. Όσο δεν εμπλέκεστε συναισθηματικά σε κάποια από αυτές, τότε θα σας έρχονται άλλες. Αυτό μπορεί να συνεχίσει για αρκετά λεπτά. Εάν καταφέρετε να μην εμπλακείτε, τότε μετά από λίγο θα υπάρξει ένα κενό. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που αρχίζει ο διαλογισμός. Η σταθερή εστίαση στην αναπνοή σας είναι άλλη μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει.

3. Ουκ εν το πολλώ το ευ

Δεν χρειάζεται να κάνετε διαλογισμό για μεγάλα διαστήματα. Ακόμα και 10 λεπτά είναι θαυμάσια για αρχή.

4. Επιστρατεύστε τη δύναμη της φύσης

Εάν για οποιονδήποτε λόγο, δυσκολεύεστε να κάνετε τα παραπάνω βήματα, τότε μπορείτε να πάτε στη φύση. Τα δάση, η θάλασσα, το πράσινο, τα βουνά μας αποκόπτουν από τις σκέψεις της καθημερινότητας. Μπορείτε να αρχίσετε ατενίζοντας απλά ένα όμορφο τοπίο. Ακόμα κι αυτό είναι διαλογισμός!

5. Χρησιμοποιήστε απαλή μουσική

Η μουσική έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Μπορείτε να βρείτε εύκολα μουσική χαλάρωσης ακόμα και από το Youtube. Είναι σημαντικό η μουσική να μην έχει ένταση και αυξομειώσεις διότι θα σας αποσπά την προσοχή. Θυμηθείτε ότι το ζητούμενο δεν είναι να ταξιδέψετε με τη μουσική αλλά να τη χρησιμοποιήσετε ως χαλί για να κάνετε το δικό σας ταξίδι.

Ακόμα και 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στην υγεία όσο και στο στρες σας. Αξίζει να το δοκιμάσετε

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα