Συμβουλές για χαρούμενες γιορτές, χωρίς επιπλέον βάρος

Συμβουλές για χαρούμενες γιορτές, χωρίς επιπλέον βάρος

Οι γιορτές για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι μια περίοδος ευχάριστη μεν, γεμάτη πειρασμούς δε. Όπου και να γυρίσεις να κοιτάξεις, θα δεις λιχουδιές αλμυρές και γλυκές, που μαζί με τα χρώματα και τους στολισμούς, σε καλούν να τις δοκιμάσεις.

Τι γίνεται όμως με τα περιττά κιλά; Σίγουρα κανείς δεν τα θέλει και όλοι θα ήθελαν να καταναλώνουν αυτά που επιθυμούν, χωρίς να τους βασανίζει ο εφιάλτης των κιλών και ο τρόμος της ζυγαριάς.

Στη Γερμανία, δέκα μέρες μετά τις γιορτές, οι Γερμανοί διανύουν την πιο «χοντρή» περίοδό τους, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell.Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 απέδειξε ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν, μετά τις γιορτές ζύγιζαν 0.6% περισσότερο. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, τα γυμναστήρια κατέγραψαν τις λιγότερες εγγραφές.

Έξι ερευνητές από τα βρετανικά πανεπιστήμια Birmingham και Loughborough, κατά τα έτη 2016 κα 2017, έκαναν το εξής πείραμα:

Συγκρότησαν μια ομάδα 272 εθελοντών, περίπου στην ηλικία των 44 χρόνων και τη χώρισαν σε δύο υποομάδες.

Στην πρώτη ομάδα έδωσαν συγκεκριμένες συμβουλές, όπως π.χ να ζυγίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να σημειώνουν το βάρος τους, να τρώνε πάντα την ίδια ώρα, να επιλέγουν γεύματα χαμηλών θερμίδων, να μην τρώνε μεγάλες μερίδες, να τρώνε μόνο υγιεινά σνακ, να προσέχουν τα λίπη και τη ζάχαρη ακόμη και στα ποτά, να τρώνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα και να μην τσιμπολογούν όταν βλέπουν τηλεόραση.

Επίσης, στην ομάδα αυτή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες, να αποφεύγουν το καθισιό, να κινούνται για δέκα λεπτά κάθε ώρα και να κάνουν 10.000 βήματα κάθε μέρα.

Στην άλλη ομάδα, δόθηκε ένα φυλλάδιο με γενικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι, η ομάδα στην οποία είχαν δοθεί οι συγκεκριμένες συμβουλές πάχυνε κατά 0,13 κιλά κατά την περίοδο των γιορτών ενώ, η άλλη ομάδα κατά 0,37 κιλά, στο ίδιο διάστημα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και μια μικρή παρέμβαση που γίνεται με συνείδηση μπορεί να παρεμποδίσει από το να πάρει κανείς περιττό βάρος.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα