10 απλές συμβουλές για να καταπολεμήσουμε το άγχος κατά τη διάρκεια των γιορτών

10 απλές συμβουλές για να καταπολεμήσουμε το άγχος κατά τη διάρκεια των γιορτών

Οι γιορτές δεν είναι για όλους ευχάριστες. Είναι πολλοί οι άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι, που αντιμετωπίζουν σε κάποιο επίπεδο ένα είδος άγχους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή της καθημερινότητας, με τις οικογενειακές συναντήσεις, με το γενικότερο εορταστικό κλίμα ή με τις αυξημένες υποχρεώσεις. Όμως, υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας και τις παρακάτω συμβουλές.

Γνωρίστε τα όρια σας

Γνωρίστε τι μπορείτε να διαχειριστείτε και μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πιέσει περισσότερο απ’ όσο μπορείτε να αντέξετε. Η ψυχική σας ηρεμία αξίζει περισσότερο από ένα γιορτινό τραπέζι ή από μια οικογενειακή συνάντηση.

Μην νιώθετε άσχημα, αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε

Επειδή ορισμένες φορές, ασχέτως των γιορτών, εκείνη η περίοδος τυχαίνει πολύ απλά να μην είναι η καλύτερη σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο ή ακόμα και σε επίπεδο υγείας.

Ζητήστε βοήθεια

Το υποστηρικτικό σας δίκτυο είναι εκεί ασχέτως του τι έχει συμβεί. Μην πείθετε τον εαυτό σας ότι οι ανάγκες σας έρχονται δεύτερες από την ευτυχία όλων των άλλων. Την αξίζετε κι εσείς.

Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πιέζει

Σίγουρα, μπορεί να σας επαναλαμβάνουν ότι αντέχετε λίγο ακόμα να μείνετε έξω ή να φάτε άλλο ένα γλυκό, ή να πάτε σε ακόμα μία συνάντηση, αλλά κανείς δεν ξέρει καλύτερα το σώμα σας από εσάς. Εσείς γνωρίζετε τα προσωπικά σας όρια και χρειάζεται να τα σέβεστε.

Αναγνωρίστε ότι δεν είστε μόνοι

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που παλεύουν με τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κι εσείς. Δεν είστε μόνοι.

Αυτό που νιώθετε τώρα είναι μόνο προσωρινό

Τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ο χρόνος και η σκληρή δουλειά θα ξεθωριάσουν αργά ή γρήγορα το υπερβολικό άγχος της εποχής. Και βρίσκοντας τα πατήματά σας κάθε χρόνο θα γίνεται και καλύτερα.

Δώστε φωνή στον θετικό σας εαυτό

Εξασκηθείτε στο να αναδείξετε τη θαμμένη και ευγενική εσωτερική σας φωνή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ακούσει ένα θετικό σχόλιο κάθε μέρα, ακόμα κι αν έρχεται από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Αφοσιωθείτε στα πράγματα που αγαπάτε περισσότερο

Βρείτε απόλαυση στα μικρά πράγματα. Είτε είναι μια σούπερ απαλή κουβέρτα, το αγαπημένο σας παλιό βινύλιο ή ένα καλό βιβλίο που σας συνεπαίρνει για λίγο.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο άγχους

Χρησιμοποιήστε το για να εντοπίσετε όλα τα συναισθήματά σας, να ανακεφαλαιώσετε τη μέρα σας και να προσφέρετε στον εαυτό σας ενθάρρυνση ώστε να συνεχίζει να αγωνίζεται.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Αν χρειαστεί, μείνετε μόνοι για το υπόλοιπο της μέρας, αλλά υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι αύριο θα σηκωθείτε και θα προσπαθήσετε και πάλι.

Hannah Irelan

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα