Η συμβουλή του Λεονάρντο ντα Βίντσι για την ζωή και πώς να την εφαρμόσουμε

Η συμβουλή του Λεονάρντο ντα Βίντσι για την ζωή και πώς να την εφαρμόσουμε

Όταν αναλογίζεσαι το τεράστιο σε όγκο έργο που δημιούργησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να σχηματίσεις την εικόνα ενός εργασιομανούς, ενός ανθρώπου που δεν έκανε τίποτε άλλο σε όλη του τη ζωή από το να ζωγραφίζει, να φτιάχνει αγάλματα και να σχεδιάζει εφευρέσεις.

Κι όμως, η συμβουλή του μας λέει ακριβώς το αντίθετο· αυτό είναι και το δικό μου συμπέρασμα. Αυτός ο χαρακτηριστικός τύπος ανθρώπου της Αναγέννησης μας συμβουλεύει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να απομακρυνόμαστε λίγο, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί.

Η άποψή μου είναι ότι εκείνοι που είναι πολύ παραγωγικοί έχουν μεγάλη αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας στη ζωή τους. Είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το ρυθμό της ζωής και ξέρουν καλά πότε να αποσύρονται για να καθαρίσουν το νου τους από τις καθημερινές έγνοιες.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η ισορροπία.

Για να αποφύγεις να αναλωθείς σε κάτι, χρειάζεται να μπορείς να απομακρύνεσαι από αυτό. Μέσα σ’αυτήν τη διαδικασία της απομάκρυνσης μπορείς να δεις ότι το έργο σου, η οικογένεια ή τα σχέδιά σου «φαίνονται μικρότερα», σύμφωνα με τον Λεονάρντο.

Όταν απομακρύνεσαι από κάποιο συγκεκριμένο σημείο και ύστερα το κοιτάς από απόσταση, πράγματι το σημείο φαίνεται μικρότερο.

Αλλά από μακριά μπορείς να δεις μεγαλύτερο μέρος του με μια γρήγορη ματιά. Έτσι, μπορείς να εντοπίσεις αμέσως κάθε αδυναμία ή ατέλεια. Παρ’ όλο που ο Λεονάρντο μιλάει με την ιδιότητα του καλλιτέχνη, ωστόσο η συμβουλή του αυτή εφαρμόζεται παντού, όποιο κι αν είναι το έργο της ζωής σου.

Διαβάστε επίσης: Η Μόνα Λίζα και τα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σε ενθαρρύνει να έχεις ισορροπία στη ζωή σου, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι επιδιώξεις σου. Ασφαλώς και πρέπει να δίνεσαι στις δραστηριότητές σου, αλλά απόλαυσέ τες γι’αυτό που είναι και όχι για το τελικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, να είσαι πρόθυμος να απομακρυνθείς από κάποια δραστηριότητα αν δεις ότι η κρίση σου γι’αυτήν έχει χάσει την αρμονία της. Με αυτό τον τρόπο ξαναβρίσκεις την προοπτική σου και, παραδόξως, οξύνεις αντί να αμβλύνεις τη δημιουργική σου δύναμη.

Για να εφαρμόσεις τη συμβουλή του Λεονάρντο στη ζωή σου, σου προτείνω τα εξής:

Εξασκήσου στο να αποστασιοποιείσαι από το αποτέλεσμα στη δουλειά και στα σχέδιά σου. Να ζεις τη στιγμή, απολαμβάνοντας τις δραστηριότητές σου για τη χαρά της ίδιας της διαδικασίας και όχι για το πώς θα καταλήξει.

Να φεύγεις κάπου-κάπου από τη δουλειά σου, χωρίς να κάνεις τίποτε. Χωρίς χρονικούς περιορισμούς, χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες, χωρίς ξυπνητήρια, χωρίς καθόλου ρολόγια. Απλώς άφηνε τον εαυτό σου να είναι και παρατήρησε πόσο ελεύθερος αισθάνεσαι. Με αυτού του είδους την απομάκρυνση, τη χωρίς περιορισμούς, όταν θα επιστρέφεις στη δουλειά σου θα έχεις ανανεώσει την ενεργητικότητά σου και θα έχεις οξύνει την κρίση σου.

Αν θέλεις, κάνε αυτό που κάνω κι εγώ όταν αισθάνομαι ότι έχω «κολλήσει»: απλώς παραδίνω όλο το θέμα στο Θεό. Λέω: «Δεν ξέρω τι να κάνω σ’αυτό το σημείο, δε βρίσκω απαντήσεις. Σου ζητώ να με καθοδηγήσεις για να λύσω το πρόβλημα».

Αυτό μπορεί να μοιάζει απλοϊκό, όμως φαίνεται ότι λειτουργεί πάντοτε. Κάθε φορά που ζητώ από το Θεό να με βοηθήσει, οι απαντήσεις έρχονται και ξαναβρίσκω την ικανότητά μου να βλέπω τα πράγματα ξεκάθαρα.

Να θυμάσαι ότι ένας άνθρωπος που τα επιτεύγματά του είναι από τα καταπληκτικότερα όλων των εποχών, σε πάμπολλους τομείς, σε συμβουλεύει να φεύγεις για λίγο και να ξεκουράζεσαι κάθε τόσο.

Αν υπήρχε ένας άνθρωπος του οποίου τη συμβουλή θα ακολουθούσα, τότε σίγουρα αυτός θα ήταν εκείνος ο χαρακτηριστικός άνθρωπος της Αναγέννησης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne Dyer «Η Σοφία των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα