Συνδέονται τα όνειρα με το μέλλον;

Συνδέονται τα όνειρα με το μέλλον;

Η ερμηνεία των ονείρων με βάση το μέλλον δεν είναι τόσο κομμάτι της επιστήμης όσο της μεταφυσικής και της παραφιλολογικής αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχει τρόπος ούτε μηχανισμός να δούμε το μέλλον. Άρα όσοι αναλύουν τα όνειρα με βάση το μέλλον δίνουν μια προσωπική ερμηνεία σε ό,τι παρατηρούν σε αυτά. Μια μαύρη γάτα στον ύπνο μας δεν σημαίνει τίποτα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει μαύρες γάτες, και την επόμενη μέρα δεν τους συνέβη κάτι άσχημο.

Γιατί όμως τόσοι και τόσοι ασχολούνται με την ερμηνεία των ονείρων και πιστεύουν σε αυτή;

Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσπαθούσε να βρει ένα σημείο που θα του δώσει τη δυνατότητα να δει το μέλλον.

Έτσι καθετί που του προκαλεί το μυστήριο και την περιέργεια διαμορφώνεται σαν μια ανάγκη να το ερμηνεύσει για να γνωρίσει τι πρόκειται να του συμβεί.

Συχνά από πάρα πολλούς αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και έτσι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν μεγάλα ποσά για να τους πει κάποιος «ειδικός» πώς συνδέονται τα όνειρά τους με το μέλλον τους.

Είναι πολύ βασικό να μην ερμηνεύουμε τα οποιαδήποτε σημάδια του ονείρου μας με αυτό που μας συμβαίνει στην πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να ταυτίζουμε ό,τι βλέπουμε στον ύπνο μας με εκείνο που θα μας συμβεί στο μέλλον.

Ένας φίλος μου πριν από χρόνια σπούδαζε στην Ιταλία. Μια ημέρα, γύρω στις επτά το πρωί, του τηλεφωνεί ο αδερφός του με μεγάλη αγωνία και του λέει: «Νίκο, θα σου πω κάτι άσχημο». Και ο φίλος μου απαντάει: «Ξέρω τι θα μου πεις, πέθανε η γιαγιά».

Ο αδερφός του τον ρώτησε με έκπληξη πώς το ήξερε και ο φίλος μου του απάντησε πως το είχε δει το προηγούμενο βράδυ στον ύπνο του. Όταν μετά το περιστατικό αυτό μίλησα με τον φίλο μου, του ζήτησα να μου πει με ειλικρίνεια πόσες άλλες φορές είχε δει ότι η γιαγιά του πέθαινε, μια που η γυναίκα αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα υγείας.

Μου απάντησε ότι είχα δίκιο και ότι την τελευταία διετία την είχε δει άλλες πέντε φορές. Αυτό σημαίνει ότι όταν συμβεί το γεγονός θα μας μείνει η φορά που επαληθεύτηκε το όνειρό μας και όχι οι τόσες άλλες που δεν είχε επαληθευτεί.

Ο λόγος είναι ότι το μυστήριο πάντα ιντριγκάρει τον άνθρωπο, όπως και η επαλήθευση ενός ονείρου και όχι η απόρριψη.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε έναν κόσμο καταπιεσμένο, γεμάτο άγχος, ανασφάλειες και προβλήματα ο άνθρωπος δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί ότι κάτι που βλέπει στον ύπνο του είναι μόνο αυτό και τίποτα παραπάνω.

Ποιος θα πείσει έναν άνθρωπο που στα χιλιάδες όνειρα που βλέπει μέσα σε μια εβδομάδα, εάν επαληθευτεί ένα όνειρο, θα πειστεί από αυτό και όχι από τα χιλιάδες που απορρίφθηκαν;

Η γοητεία του ονείρου ανήκει σε μια μυθιστορηματική πλευρά που αφορά τον κινηματογράφο, την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία, και όχι φυσικά το μέλλον μας. Είναι πιο όμορφο να γράψουμε ένα βιβλίο ή ένα ποίημα από το να αναζητήσουμε τη δυνατότητα επαλήθευσης του ονείρου μας σε ό,τι αφορά το μέλλον μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά «όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα