Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική, σχεδόν ο μισός πλανήτης, θα παρακολουθήσει το σπάνιο αυτό φαινόμενο, που θα σημειωθεί τη νύχτα της 20ής προς 21η Ιανουαρίου 2019, αφού βέβαια, το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 5.33π.μ και θα κορυφωθεί στις 7.12π.μ.
Το εντυπωσιακό θέαμα, θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας Σούπερ Σελήνης, όπου το φεγγάρι θα βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται φωτεινότερο αλλά και κάπως μεγαλύτερο. Το φαινόμενο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναδούμε, το 2021.
Το κόκκινο χρώμα που θα πάρει η Σελήνη κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης οφείλεται στο φως του Ήλιου που «κλίνει» προς αυτήν, όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσά της και στον Ήλιο και είναι αυτό που της δίνει και το όνομα «Ματωμένο Φεγγάρι», ενώ το Λύκος προκύπτει από την «Πανσέληνο του Λύκου» που γίνεται τον Ιανουάριο.
Όσο για την «Πανσέληνο του Λύκου» που γίνεται τον Ιανουάριο, πήρε το όνομά της από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής που την ονόμασαν έτσι, γιατί τον Ιανουάριο με το πυκνό χιόνι και τη γαλήνη της νύχτας, το ουρλιαχτό του λύκου αντηχεί επιβλητικό, σε όλο το δάσος.
Η ονομασία αυτή δεν έχει καμία επιστημονική βάση, ωστόσο, έχει διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν την ολική σεληνιακή έκλειψη ως δυσοίωνο γεγονός αλλά και σήμερα, δεν απουσιάζουν οι καταστροφολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες. Ειδικά, μια Πανσέληνος κόκκινου χρώματος (το χρώμα του αίματος) εύκολα συνδέεται με σενάρια καταστροφής και χάους.
Στη Βίβλο επίσης, υπάρχουν αναφορές για το φεγγάρι που γίνεται κόκκινο σαν το αίμα, προειδοποιώντας την ανθρωπότητα για τις συμφορές που θα έλθουν.
Όλη όμως αυτή η καταστροφολαγνεία, δεν φαίνεται να επηρεάζει τους φίλους της αστρονομίας και ιδιαίτερα αυτούς που κατοικούν στην Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη, που αδημονούν να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό θέαμα.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό και έτσι, θα αρκεστούμε να το δούμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.