Τι θα συμβεί στις σχέσεις μας αν εξαλείψουμε κάθε αμυντική στάση μας;

Τι θα συμβεί στις σχέσεις μας αν εξαλείψουμε κάθε αμυντική στάση μας;

Αν μπορούσατε να εξαλείψετε κάθε αμυντική στάση από τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σας, όχι μόνο θα είχατε την καλύτερη σχέση στον κόσμο, αλλά θα ήσασταν και ο πιο θαυμάσιος άνθρωπος. Θα είχατε τόση γοητεία ώστε θα γινόσασταν σχεδόν ακαταμάχητοι, ένας αληθινός μαγνήτης που θα προσέλκυε τους πάντες προς το μέρος του. Οι άνθρωποι θα αποζητούσαν τη συντροφιά σας και εσείς κι ο σύντροφός σας θα ζούσατε ευτυχισμένοι.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Κανείς μας δεν μπορεί να εξαλείψει όλες τις αμυντικές του αντιδράσεις, αφού αποτελούν χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης.

Όλοι οι άνθρωποι μπαίνουν κάποιες στιγμές σε θέση άμυνας, επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να τον κριτικάρουν, να του επιτίθενται, να του κάνουν διάλεξη ή να τον αποπαίρνουν. Αν όμως προσπαθήσει αρκετά, μπορεί να περιορίσει κατά πολύ τις αμυντικές του στάσεις.

Κατά κανόνα υιοθετούμε αμυντική στάση επειδή νιώθουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, ανασυντασσόμαστε και αντιδρούμε στα σχόλια ( κάποτε μάλιστα και στις σκέψεις) που απευθύνονται σ’εμάς. Η αμυντική αντίδραση είναι μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν πιστεύουμε ότι έχει ξεκινήσει μια μάχη «σώμα με σώμα».

Είναι γεγονός ότι οι αντανακλαστικές αμυντικές μας αντιδράσεις δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από τη στενοχώρια, την απόρριψη ή την ανασφάλεια. Αν το πετύχαιναν, θα νιώθαμε αρκετά ασφαλείς. Θα είχαμε διαμορφώσει μια στρατηγική που θα μας επέτρεπε να μη βασανιζόμαστε κάθε φορά που θα μας κάνουν κριτική.

Διαβάστε επίσης: Σοφές συμβουλές για αρμονικές σχέσεις από τον μοναχό Haemin Sunim

Αν όμως παρατηρήσετε πώς είστε μετά από κάποια αμυντική σας αντίδραση, θα δείτε ότι νιώθετε ακόμα χειρότερα από πριν: είναι σαν να γυρίζετε ένα μαχαίρι στην πληγή. Επειδή όμως η αμυντική στάση αδυνατεί να μας προστατεύσει από τον πόνο, δεν μπορούμε παρά να διερωτηθούμε αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε. Όντως υπάρχει.

Εναλλακτική της αμυντικής αντίδρασης είναι η στάση της αποδοχής. Όταν υιοθετείτε αμυντική στάση, είναι σαν να πεισματώνετε και να σφίγγετε τη γροθιά.

Αντίθετα, όταν επιλέγετε την αποδοχή, προσπαθείτε να δεχτείτε τη ζωή – συμπεριλαμβανομένων της κριτικής και των σχολίων με τα οποία διαφωνείτε – με κάποιο βαθμό ηρεμίας.

Αποδοχή δεν σημαίνει ούτε να είστε απαθείς, ούτε να γίνετε «χαλί» να σας πατήσουν, ούτε όμως και να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας. Σημαίνει απλώς να γίνετε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί σε αυτά που έχουν να πουν οι άλλοι. Σημαίνει να γίνετε λιγότερο αντιδραστικοί και πιο καλοί ακροατές.

Τα οφέλη που θα έχετε αν γίνετε λιγότερο αμυντικοί, θα είναι τεράστια. Ο σύντροφός σας θα ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή σας – και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει κι αυτός λιγότερο αμυντικός.

Αντί να αντιδράτε στην κριτική με θυμό, φόβο και απομάκρυνση, θα αρχίσετε να ενδιαφέρεστε γι’αυτή τη διαφορετική άποψη. Θα έχετε περισσότερο ειλικρινείς συζητήσεις και πολύ λιγότερες συγκρούσεις.

Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσετε;

Τι έχετε να χάσετε εκτός από τις συνηθισμένες αντιδράσεις σας οι οποίες εμποδίζουν τη σχέση σας να προχωρήσει μπροστά;

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα