Σχέσεις υποκινούμενες από… συμφέρον

Σχέσεις υποκινούμενες από... συμφέρον

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο οι σχέσεις οι οποίες υποκινούνται από συμφέρον, η κρίση διόγκωσε και έβγαλε στην επιφάνεια τον πιο σκληρό χαρακτήρα πολλών ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα ακόμα και με τους πιο άτιμους τρόπους.

Δεν είναι ασυνήθιστος ο τρόπος με τον οποίο πολλοί επιχειρούν να κερδίσουν χρήματα: πουλώντας έρωτα σε ευαίσθητους, συνήθως μοναχικούς και ανυποψίαστους ανθρώπους. Και επιλέγουν αυτούς τους ανθρώπους επειδή γνωρίζουν πως είναι ευάλωτοι, έχουν ένα μυαλό που δεν πάει στο κακό και θα μπορέσουν να πείσουν εύκολα.

Είναι ένα από τα πιο τραυματικά βιώματα που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος: να αντιληφθεί πως ο άλλος τον προσέγγισε καθαρά και μόνο για το συμφέρον και πως όλα τα συναισθήματα στα οποία επένδυσε, τελικά ήταν ψεύτικα.

Για αυτό και συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι μετά από τέτοιες εμπειρίες εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, έχουν άγχος, κατάθλιψη, στεναχώρια. Πρέπει να αντιληφθούμε πως οι άλλοι άνθρωποι δεν σκέφτονται όπως εμείς, για αυτό η εξιδανικευμένη και όμορφη εικόνα που έχουμε για την αγάπη δεν αντιπροσωπεύει και τους υπόλοιπους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί επιτρέπουμε στους άλλους ανθρώπους να μας αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο;

Στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος που προσεγγίζει κάποιον μόνο για τα χρήματα δύσκολα μπορεί να τον αγαπήσει, ακόμα και να τον συμπαθήσει.

Αφενός, διότι αδιαφορεί για τον πόνο που μπορεί να του προκαλέσει η αποκάλυψη των πραγματικών του κινήτρων και αφετέρου το γεγονός πως ενδόμυχα τον μισεί επειδή εκείνος έχει περισσότερα χρήματα από αυτόν.

Συνήθως, πλησιάζουν το υποψήφιο θύμα με αγνό ενδιαφέρον και στη συνέχεια αν προκύψει σχέση, αρχίζουν να αναφέρονται στις οικονομικές τους δυσκολίες και να αναφέρουν συνεχώς σε πόσο δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται.

Για αυτό, ας μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ενθουσιάζεται υπερβολικά με το που γνωρίζουμε κάποιον. Ούτε να δενόμαστε συναισθηματικά και να μην εξετάζουμε όλες τις πιθανές παραμέτρους που ελλοχεύουν κάθε φορά που κάποιος μας προσεγγίζει.

Ας γίνουμε και λίγο πονηροί, ας αναρωτιόμαστε και ας ρωτάμε και ευθέως ‘’για ποιο λόγο με πλησιάζεις;’’ τον άλλον. Όχι, δε θα γεμίσουμε με φόβο για τους άλλους, θα αποκτήσουμε την υγιή αμφιβολία που θα αποτρέψει τους κακούς και κερδοσκόπους ανθρώπους.

Προσοχή και υγιή αμφιβολία, οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν τις αγνές προθέσεις που πιστεύουμε πάντα…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα