Η σχέση που έχει η βαθιά αναπνοή με το λεμφικό μας σύστημα

Η σχέση που έχει η βαθιά αναπνοή με το λεμφικό μας σύστημα

Το θεμέλιο της υγείας είναι το υγιές αίμα, το σύστημα που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας. Αν έχετε υγιές κυκλοφορικό σύστημα, θα ζήσετε μια υγιή και μακροχρόνια ζωή.

Όμως, ποιο είναι το κουμπί ελέγχου γι’αυτό το σύστημα; Η αναπνοή. Είναι ο τρόπος που οξυγονώνετε πλήρως τον οργανισμό σας και διεγείρετε τις ηλεκτρικές διεργασίες κάθε μεμονωμένου κυττάρου.

Ας εξετάσουμε αναλυτικά πώς λειτουργεί το σώμα. Η αναπνοή δεν ελέγχει μόνο την οξυγόνωση των κυττάρων. Ελέγχει επίσης τη ροή της λέμφου, η οποία περιέχει τα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν τον οργανισμό.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Κάποιοι το θεωρούν το αποχετευτικό σύστημα του οργανισμού. Κάθε κύτταρο του σώματός μας περιτριγυρίζεται από λέμφο. Το σώμα σας περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη λέμφο απ’ ό,τι αίμα. Ιδού πώς λειτουργεί το λεμφικό σύστημα: Η καρδιά στέλνει το αίμα μέσα από τις αρτηρίες στα λεπτά και πορώδη τριχοειδή αγγεία. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα τριχοειδή αγγεία, τα οποία έπειτα διαχέονται στο λεμφικό υγρό που περικλείει το κύτταρο.

Τα κύτταρα, έχοντας ένα είδος νοημοσύνης ή συνάφειας με αυτό που χρειάζονται, λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να διατηρηθούν υγιή και εκκρίνουν τοξίνες, οι οποίες εν μέρει επιστρέφουν στα τριχοειδή αγγεία. Όμως, τα νεκρά κύτταρα, οι πρωτεΐνες του αίματος και πολλές άλλες τοξικές ουσίες πρέπει να απομακρυνθούν από το λεμφικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιείται μέσω της βαθιάς αναπνοής.

Διαβάστε επίσης: Η πλήρης αναπνοή των γιόγκι

Τα κύτταρα του σώματος εξαρτώνται ευθέως από το λεμφικό σύστημα, γιατί μόνο μέσω αυτού μπορούν να αποστραγγίσουν τις μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών και το παραπανίσιο υγρό, τα οποία περιορίζουν την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνει κάθε κύτταρο.

Το λεμφικό υγρό περνά από τους λεμφαδένες, όπου εξουδετερώνονται και καταστρέφονται τα νεκρά κύτταρα και οι υπόλοιπες δηλητηριώδεις ουσίες, εκτός από τις πρωτεΐνες του αίματος.

Πόσο σημαντικό είναι το λεμφικό σύστημα;

Αν σταματούσε να λειτουργεί εντελώς για είκοσι τέσσερις ώρες, θα επερχόταν ο θάνατος λόγω των πρωτεϊνών και του παραπανίσιου λεμφικού υγρού που θα παγιδευόταν γύρω από τα κύτταρα.

Η αντλία του κυκλοφορικού μας συστήματος είναι η καρδιά. Όμως, το λεμφικό σύστημα δεν διαθέτει κάποιο όργανο-αντλία.

Μόνος τρόπος κινητοποίησης της λέμφου είναι μέσω της βαθιάς αναπνοής και της μυϊκής κίνησης. Έτσι, αν θέλετε να έχετε υγιές αίμα και αποτελεσματικό λεμφικό και ανοσοποιητικό σύστημα, χρειάζεται να αναπνέετε βαθιά και να κινείστε προκειμένου να τα ενεργοποιήσετε. Να είστε προσεκτικοί με οποιοδήποτε «πρόγραμμα υγιεινής ζωής» που δεν σας μαθαίνει πρώτα απ’όλα πώς να αποτοξινώσετε το σώμα σας χρησιμοποιώντας βαθιές αναπνοές.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins «Απεριόριστη Δύναμη» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα