Σχεσιακή ενέργεια: Οι άνθρωποι που μας την προσφέρουν και εκείνοι που την απορροφούν

Σχεσιακή ενέργεια: Οι άνθρωποι που μας την προσφέρουν και εκείνοι που την απορροφούν

Νιώθετε ότι όταν είστε με ορισμένους ανθρώπους αυξάνεται η ενέργειά σας, ενώ με άλλους εξαντλείται; Δεν είναι στη φαντασία σας. Οι έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι η «σχεσιακή ενέργεια» μπορεί να επηρεάσει τη στάση, το κίνητρο, τη ζωτικότητα και την σωματική μας υγεία.

Για να έχουμε βέλτιστη υγεία, χρειαζόμαστε όχι μόνο επαρκή ύπνο, άσκηση και διατροφή, αλλά επίσης καλύτερη αναγνώριση του πώς μας επηρεάζει η συντροφιά που κάθε φορά έχουμε δίπλα μας.

Οι έρευνες ειδικά στον τομέα της θετικής ψυχολογίας έχoυν δείξει ότι οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν κομμάτι ζωτικής σημασίας για μια πλήρη και επιτυχημένη ζωή, αλλά δεν αναφέρεται σε κάθε είδος σχέσης. Θα ήταν πολύ πιο υγιές να αλληλεπιδράσετε με το σκύλο ή τη γάτα σας, παρά με έναν ναρκισσιστή συγγενή ή έναν υστερικό εργοδότη.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως η αλληλεπίδραση με κάποιους ανθρώπους μπορεί να ενισχύσει τον ενθουσιασμό μας, τη φυσική μας αντοχή και την παραγωγικότητά μας, ενώ με άλλους μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί, λοιπόν, έχουν αποκαλύψει πως η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να τονώσει την υγεία μας και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής μας, ενδυναμώνοντας το καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και νευροενδοκρινικό σύστημα. Έρευνα με συμμετέχοντες 650 εργαζόμενους από διάφορες εταιρίες και οργανισμούς βρήκε ότι οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ως «τονωτικοί» αύξαναν σημαντικά το ηθικό, την αφοσίωση και την εργασιακή παραγωγικότητα σε όσους βρίσκονταν γύρω τους.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τελικά τους τονωτικούς από τους εξουθενωτικούς ανθρώπους; Ο ερευνητής Kim Cameron από το Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξε ότι οι τονωτικοί άνθρωποι είναι αυθεντικοί, υποστηρικτικοί και ευδιάθετοι. Συσχετίζονται με ανθρώπους που έχουν ενσυναίσθηση, είναι αξιόπιστοι, συνεργάσιμοι και αισιόδοξοι, αναζητούν λύσεις, αντί να βυθίζονται σε προβλήματα. Αναγνωρίζοντας τις συνεισφορές των άλλων και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη, βοηθούν τους ανθρώπους γύρω τους να ξεδιπλωθούν.

Αντιθέτως, οι εξουθενωτικοί άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και έχουν την τάση να υποβιβάζουν τους άλλους. Δεν διαθέτουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και οι αλληλεπιδράσεις τους είναι επιφανειακές. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μιλώντας για τον εαυτό τους και θέλουν να έχουν πάντα δίκιο. Δεν είναι αξιόπιστοι, εστιάζουν στο αρνητικό, γκρινιάζουν συνεχώς και βιάζονται να επικρίνουν τους άλλους, όταν κάτι πάει στραβά.

Σας θυμίζει αυτό κάποιον από το περιβάλλον σας; Όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, η αλληλεπίδραση μαζί τους δεν είναι μόνο δυσάρεστη, μπορεί να υπονομεύει την υγεία και την ψυχική μας ευεξία.

Πηγή: journals.sagepub.com

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα