Αντί να ζητούν χρήματα από τους μαθητές για να πληρώνουν τα δίδακτρά τους, ένα μικρό σχολείο στο Akshar της Ινδίας, ζητά από τους μαθητές να πληρώνουν τα μαθήματά τους με πλαστικά απόβλητα.
Υπεύθυνοι για αυτό το μικρό και καινοτόμο σχολείο είναι οι Parmita Sarma και Mazin Mukhtar. Το ζευγάρι, εμπνεύστηκε για να ξεκινήσει την πρωτοβουλία αυτή, όταν είδαν τους μαθητές τους, να υπομένουν την καύση πλαστικών ουσιών και να εισπνέουν τις βλαβερές ουσίες που προέρχονταν από την καύση αυτή.
Μέχρι πριν από την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου, τον Ιούνιο του 2016, οι τοπικές οικογένειες και οι κοινότητες των χωριών στην πολιτεία Assam έκαιγαν συνήθως πλαστικά απόβλητα, για να ζεσταθούν, κάτι, που έθετε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής.
Το ζευγάρι ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλία και έτσι, κάθε εβδομάδα, οι σπουδαστές που φοιτούν στο σχολείο του Akshar υποχρεούνται να πληρώνουν για τις τάξεις και τα μαθήματά τους με πλαστικά απόβλητα. Τα παιδιά, χρησιμοποιούν τσάντες παντοπωλείων που γεμίζουν με τουλάχιστον 25 πλαστικά απορρίμματα που συλλέγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους.
Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό
Το σχολείο διαθέτει κέντρο ανακύκλωσης και αφού παραλαμβάνει τα απορρίμματα από τους μαθητές, στη συνέχεια, τα ανακυκλώνει σε Ecobricks, συμπιέζοντας περίπου 40 κομμάτια σκουπιδιών σε ένα ενιαίο πλαστικό μπουκάλι.
Στη φωτογραφία, απεικονίζεται μία δομή από τις πολλές που έχουν κάνει οι μαθητές από Ecobricks, με τη χρήση 200 πλαστικών φιαλών και 4.000 πλαστικών πακέτων, μέσα στην οποία φυτεύονται δέντρα.
Στο σχολείο φιλοξενούνται σήμερα περισσότεροι από 100 μαθητές ηλικίας 4 έως 15 ετών και δεδομένου ότι το πρόγραμμα του σχολείου προσελκύει όλο και περισσότερους σπουδαστές, οι υπεύθυνοι Mukhtar και Sarma σκοπεύουν να εργαστούν μέσω του Akshar Foundation για να ανοίξουν άλλα 100 σχολεία στην επόμενη πενταετία.
Ένα ακόμη θετικό είναι ότι, οι μεγαλύτεροι μαθητές του σχολείου μπορούν να εργάζονται με μερική απασχόληση στο κέντρο ανακύκλωσης, ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Χάρη στην πρωτοβουλία των Mukhtar και Sarma, δεν κινδυνεύει πλέον η υγεία των μαθητών και του κόσμου αλλά ούτε και το περιβάλλον από τη ρύπανση της καύσης του πλαστικού.
Credits φωτογραφίας εξωφύλλου: Akshar Foundation