Σχολείο στην Ισπανία διδάσκει οικιακές εργασίες σε αγόρια

Σχολείο στην Ισπανία διδάσκει οικιακές εργασίες σε αγόρια

Το ράψιμο, το σιδέρωμα και το μαγείρεμα είναι βασικά καθήκοντα που οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν στο σπίτι. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό όταν ένα σχολείο το προσφέρει ως πρόσθετο μάθημα, έτσι ώστε οι μαθητές, ιδιαίτερα τα αγόρια, να οικοδομήσουν αξίες σχετικά με την ισότητα των φύλων και να σπάσουν τα ταμπού που αντιμετωπίζουν όταν κάνουν αυτές τις δραστηριότητες. Αυτό είναι που η σχολή Montecastelo της Ισπανίας διδάσκει τους σπουδαστές της κάτω από το σύνθημα, “Η ισότητα μαθαίνεται με πράξεις.”

Όπως διαβάσαμε στο thinkinghumanity.com, το 2018, το σχολείο, που βρίσκεται στην πόλη Vigo, ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών του, μεταξύ και άλλων μαθημάτων και μαθήματα που αφορούν και τις δουλειές του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι άνδρες φοιτητές θα διδάσκονται να εκτελούν καθήκοντα όπως σιδέρωμα, ράψιμο, μαγείρεμα και άλλες χειρωνακτικές δραστηριότητες όπως τοιχοποιία, ξυλουργικές εργασίες και υδραυλικές και ηλεκτροτεχνικές δεξιότητες.

Τα μαθήματα αυτά, διδάσκονται οικειοθελώς από εκπαιδευτικούς -εκπροσώπους της πανεπιστημιούπολης- καθώς και από κάποιους από τους πατέρες των ίδιων των φοιτητών.

Όπως εξήγησε ο Gabriel Bravo, ο συντονιστής του ιδρύματος, το πρόγραμμα φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο με μια πρώτη ματιά καθώς: “φάνηκε πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να εκτελούν αυτά τα καθήκοντα έτσι ώστε, όταν αποτελούν και εκείνοι με την σειρά τους μέλος μιας οικογένειας , να εμπλέκονται από την αρχή με όλες τις δουλειές και να γνωρίζουν ότι το σπίτι αφορά και τους δύο συντρόφους και πως δεν είναι θέμα μόνο της γυναίκας να καθαρίζει, να κάνει τα πιάτα και το σιδέρωμα. Αυτό θα τους επιτρέψει να γνωρίσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται σωστότερα τον εαυτό τους στο σπίτι. ”

Διαβάστε επίσης: Σε σχολείο της Ινδίας, οι μαθητές πληρώνουν τα δίδακτρα με πλαστικά απόβλητα αντί για χρήματα (φωτογραφίες)

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η σχολική διοίκηση αναζητούσε τρόπους που θα μπορούσαν να προωθήσουν τα κριτήρια ισότητας των φύλων για τους μαθητές τους. Στη συνέχεια, το έργο κοινοποιήθηκε στους γονείς και τους μαθητές. Οι γονείς ήταν αυτοί που αγκάλιασαν την ιδέα, ενώ οι μαθητές ένιωσαν άβολα όταν άκουσαν για το ράψιμο και το σιδέρωμα.

Παρ ‘όλα αυτά, όταν άρχισαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, η αντίστασή τους διαλύθηκε, καθώς συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για απλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν και οι άνδρες και οι γυναίκες, αν ακολουθούν απλά μόνο βήματα.

«Για κάποιους, ήταν η πρώτη φορά που έπιασαν σίδερο στο χέρι τους. Ήταν διασκεδαστικό και διδακτικό την ίδια στιγμή! Έχουμε εκπλαγεί, και οι γονείς είναι πολύ χαρούμενοι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Bravo.

Photo Credit Colegio Montecastelo / Facebook

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα