Ο φιλόσοφος Bertrand Russell έλεγε πως η αγάπη για τη γνώση είναι ένα από τα τρία πάθη που όρισαν τη ζωή του.
Η γνώση είναι η προσπάθεια αποκωδικοποίησης του αγνώστου που υπάρχει γύρω μας, η ανακάλυψη των διάφορων μυστηρίων της ζωής και ο εμπλουτισμός του πνεύματός μας με εμπειρίες.
Στο σχολείο του σήμερα, δε διδάσκεται η αγάπη για τη γνώση. Ωθούμε τους νέους ανθρώπους σε έναν στείρο ανταγωνισμό ο οποίος εξοφλείται σε έναν έλεγχο με ″άριστα”. Αποφοιτούμε από το σχολείο στο οποίο βρισκόμασταν τα 12 πρώτα χρόνια της ζωής μας και, τελικά, συνειδητοποιούμε πως δε θυμόμαστε τίποτα από όλα αυτά που διαβάζαμε.
Η γνώση και η προσπάθεια να την ανακαλύψουμε, είναι η μεγαλύτερη ηδονή για τον άνθρωπο. Ο Σωκράτης τη θεωρούσε τη μεγαλύτερη χαρά στη ζωή του.
Όταν ήμασταν μωρά, είχαμε έμφυτη την περιέργεια να ρωτάμε τα πάντα, να ψηλαφίζουμε κάθε άγνωστο υλικό με τα χέρια μας, να εξερευνούμε το άγνωστο και να θέλουμε να το κατακτήσουμε. Το σύστημα είναι εκείνο που μας μαθαίνει να γινόμαστε “παπαγάλοι”, να φοβόμαστε τη μελέτη, να βλέπουμε τα βιβλία σαν τον μεγαλύτερο εχθρό.
Η γνώση δεν κατακτιέται αποκλειστικά και μόνο από το διάβασμα. Μία επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, μία επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όλα αυτά πλουτίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο. Και είναι κρίμα να ζούμε σε μία πόλη γεμάτη μουσεία, αλλά να προτιμάμε να πηγαίνουμε μόνο στις καφετέριες.
Διαβάστε επίσης: 3 λανθασμένες προκαταλήψεις ενάντια στους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά
Η γνώση είναι η εμπειρία για κάθε καινούργια μας κατάκτηση, είτε μάθουμε να μαγειρεύουμε ένα καινούργιο φαγητό, είτε δούμε μία καινούργια ταινία, είτε διαβάσουμε ένα καινούργιο βιβλίο.
Υπέροχο πράγμα να κατακτάς κάθε μέρα κάτι καινούργιο, να δοκιμάζεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει, να μαθαίνεις καινούργιες πληροφορίες.
Αξιοποίησε τις ημέρες σου, μαθαίνοντας καινούργια πράγματα καθημερινά για τα αντικείμενα που αγαπάς.
Ο δρόμος της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ. Και για αυτό είναι τόσο μαγικός…
Άρθρο γνώμης,
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη