Τι είναι η Συναισθηματική Γνώση;

Τι είναι η Συναισθηματική Γνώση;

Η συναισθηματική γνώση απαιτεί προσοχή. Συναισθηματική γνώση σημαίνει να εστιάζεις στην εμπειρία ενός συναισθήματος.

Άλλο είναι να νιώθες ένα συναίσθημα ενώ η προσοχή σου είναι στραμμένη αλλού, και άλλο, πολύ διαφορετικό, είναι να νιώθεις ένα συναίσθημα με την προσοχή σου στραμμένη στο συναίσθημα.

Το να μην εστιάζεις σε ένα συναίσθημα όταν το νιώθεις, είνα σαν να παρακολουθείς μια διάλεξη και να ακούς τον ομιλητή χωρίς να προσέχεις αυτά που λέει ή να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση κα τα προγράμματα να ακολουθούν το ένα το άλλο, όμως εσύ να μην προσέχεις κανένα τους.

Αργότερα, θυμάσαι ότι είχες ανοιχτή την τηλεόραση. Θυμάσαι ότι τα προγράμματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, αλλά δεν μπορείς να περιγράψεις κανένα από αυτά, ακόμη και αν σε ψυχαγώγησαν ή σε έκαναν να τρομάξεις εκείνη τη στιγμή. Θυμάσαι ότι έβλεπες τηλεόραση και διασκέδαζες ή τρόμαζες, αλλά τίποτα περισσότερο.

Αν σπούδαζες τηλεοπτική παραγωγή, θα θυμόσουν ακριβώς τι είδους προγράμματα βγήκαν στον αέρα και με ποια σειρά. Θα σκεφτόσουν γιατί ένα πρόγραμμα μεταδιδόταν μια συγκεκριμένη ώρα και κάποιο άλλο αργότερα. Θα σημείωνες τις διαφορές των βραδινών, των μεσημεριανών και των πρωινών προγραμμάτων.

Θα πρόσεχες πώς διαφορετικοί σκηνοθέτες χρησιμοποιούσαν τους ηθοποιούς, τη σειρά των σκηνών και την επιλογή της μουσικής.

Θα εκτιμούσες τα προγράμματα με δράση και τα αισθηματικά σίριαλ. Θα παρατηρούσες τις ομοιότητες και τις διαφορές των δελτίων ειδήσεων στα διαφορετικά κανάλια.

Θα έβλεπες ακόμη και τις διαφορές των χρωμάτων μεταξύ των διαφορετικών τηλεοράσεων και θα σύγκρινες τον ήχο μεταξύ των διαφορετικών συσκευών.

Συναισθηματική γνώση είναι να μελετάς κάθε πρόγραμμα, σκηνοθέτη, ηθοποιό, σκηνή και μουσικό μέρος. Είναι να ακούς προσεκτικά τους ήχους και να βλέπεις τα χρώματα με προσήλωση.

Συναισθηματική γνώση είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να γνωρίζεις ότι νιώθεις ένα συναίσθημα.

Σημαίνει να ενδιαφέρεσαι για κάθε συναίσθημα και να συγκρίνεις κάθε συναίσθημα με άλλα συναισθήματα και με άλλες εμπειρίες του ίδιου συναισθήματος.

Συναισθηματική γνώση είναι η διαρκής μελέτη της εναλλαγής των ποικίλων συναισθημάτων μέσα σου, σαν να προετοιμαζόσουν να κάνεις καριέρα ως Δάσκαλος της Συναισθηματκής Δυναμικής.

Για να γίνεις Δάσκαλος της Συναισθηματικής Δυναμικής απαιτείται να αναπτύξεις την πειθαρχία να κοιτάς μέσα σου, να παρατηρείς προσεκτικά και να εφαρμόζεις τις αναλυτικές και νοητικές σου ικανότητες σε όσα βλέπεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Gary Zukav & Linda Francis «Η Καρδιά της Ψυχής» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα