Συνδυάστε σχεδόν ανέξοδες διακοπές με εθελοντισμό!

Συνδυάστε σχεδόν ανέξοδες διακοπές με εθελοντισμό!

Πως θα σας φαινόταν να περάσετε το καλοκαίρι σας σε ένα παραθαλάσσιο μέρος στην Πελοπόννησο ή σε κάποιο νησί ξοδεύοντας λίγα ή και καθόλου χρήματα και παράλληλα να να βοηθήσετε στην προστασία των αξιολάτρευτων θαλάσσιων χελωνών της Ζακύνθου ή στην καταγραφή σπάνιων πουλιών; Αν προτιμάτε τη δροσιά των βουνών, μπορείτε να περάσετε λίγες μέρες σε πανέμορφα ορεινά χωριά και δίνοντας παράλληλα λίγη βοήθεια στον Αρκτούρο.

Ο εθελοντικός τουρισμός είναι ωφέλιμος  για όλους: Εσείς προσφέρετε εθελοντική εργασία σε φορείς και οργανώσεις ανά τη χώρα (ή και εκτός Ελλάδας) και αυτοί με τη σειρά τους σας προσφέρουν διαμονή ή και διατροφή – αρκεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να συνεισφέρετε μία συμβολική συνδρομή. Δείτε παρακάτω τέτοια εθελοντικά προγράμματα για το φετινό καλοκαίρι

ελιξ

Έλιξ
Μια κύρια δραστηριότητα της ΕΛΙΞ είναι η αποστολή εθελοντών από την Ελλάδα και την Κύπρο σε εθελοντικές δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.Εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες νέες και νέοι έχουν γίνει παγκόσμιοι πολίτες, έχουν αφήσει ένα κομμάτι του εαυτού τους στις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη κι έχουν γίνει φορείς πολιτισμών, ιδεών και αξιών πρωτόγνωρων και εμπειριών μοναδικών. Φέτος το καλοκαίρι, εντοπίσαμε προγράμματα εθελοντισμού σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθούν παιδιά με σωματικά ή νοητικά προβλήματα – οι εθελοντές φιλοξενούνται σε φροντισμένα δημόσια κτίρια ή άλλες εγκαταστάσεις, και από αυτούς απαιτείται μια «εγγραφή» της τάξης των 50€. Επίσης, το καλοκαίρι του 2016, η Έλιξ μας φέρνει πιο κοντά στην Ασία, τη Ρωσία και την κεντρική Ευρώπη, ζητώντας εθελοντές για οικολογικά προγράμματα στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Μογγολία, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, και για πολιτιστικές δράσεις (φεστιβάλ, αχαιολογικά projects κ.α.) στη Ρωσία και τη Γερμανία. Τα «extra fees» που απαιτούνται κυμαίνονται στα 200-300€. Δείτε περισσότερα εδώ.

αρχελων

Αρχέλων
Η οργάνωση  έχει αναλάβει την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και έχει ανάγκη από εθελοντές κατά την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα «καλοκαιρινά της λημέρια», τη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Εκεί, μπορείτε να συμμετάσχετε σε τρία διαφορετικά «πόστα»: Την προστασία των φωλιών και των χελώνων, στην ενημέρωση του κοινού και στην συντήρηση των χώρων φιλοξενίας. Εθελοντές ζητούνται επίσης και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα, αλλά και στο πρόγραμμα παρακολούθησης των χελωνών με δορυφορικούς πομπούς από βάρκα στον Αμβρακικό. Το ελάχιστο διάστημα εθελοντισμού είναι δύο εβδομάδες, ενώ το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται στα 70-100€ ( σε κάποιες περιοχές περιλαμβάνει και έξοδα διαμονής σε οργανωμένο camping). Ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ.

αρκτούρος

Αρκτούρος
Ο Αρκτούρος, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS. Αυτό που καλείστε να κάνετε εσείς ως εθελοντές, είναι να συμμετάσχετε σε εργασίες πεδίου, όπως η ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, σε εργασίες στο Καταφύγιο της Αρκούδας και του Λύκου ή στη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης στη Νίκειο Σχολής του Νυμφαίου. Ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι 2 ημέρες, και η διαμονή είναι δωρεάν σε παραδοσιακό σπίτι στον Αετό Φλώρινας για όσους επιλέξουν εθελοντικό πρόγραμμα στο Νυμφαίο και το Καταφύγιο. Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ.

ορνιθολογική

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία χρειάζεται εθελοντές στα Αντικύθηρα όπου βρίσκεται ο Ορνιθολογικός Σταθμός της εταιρίας, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Οι εθελοντές καλούνται να βοηθήσουν στη συστηματική καταγραφή των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται από τα Αντικύθηρα (κατά την περίοδο Αύγουστος και Σεπτέμβριος) ή στη δακτυλίωση, δηλαδή τη σήμανση πουλιών για την παρακολούθηση της μετανάστευσής τους (Μάιος και Σεπτέμβριος). Στην συνδρομή των 100€ (ή 60€ για φοιτητές) που απαιτούνται για δύο εβδομάδες, περιλαμβάνονται διαμονή και σίτιση στο νησί. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Σύρο. Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα εδώ.

απολιθωμένο

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μας καλεί να γίνουμε εθελοντές σε ένα «διατηρητέο μνημείο της φύσης» στο Σίγρι, και να συμμετάσχουμε σε κάποιο από τα προγράμματα ενημέρωσης κοινού, ερευνών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καταγραφής φυσικών πόρων και καθαρισμού, από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Στους εθελοντές δεν παρέχεται η μεταφορά ως τη Λέσβο, αλλά παρέχεται διαμονή και ημιδιατροφή, καθώς και άλλες παροχές που μπορείτε να δείτε εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα