Διεθνές Συνέδριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Διεθνές Συνέδριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα

O «Σύλλογος των Αθηναίων», διοργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Το Σάββατο 24/09 και την Κυριακή 25/09 θα διεξαχθεί το συνέδριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τίτλο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο».

Τις δύο αυτές μέρες συναντιούνται και μοιράζονται αποτελέσματα ερευνών και σκέψεις, σημαντικοί Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, αλλά και διακεκριμένοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ανάμεσα στα άλλα που θα παρουσιαστούν, θα κοινοποιηθούν στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν, το πώς η Ζωφόρος του Παρθενώνα τεμαχίστηκε για να μεταφερθεί, τα αρχιτεκτονικά τμήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικατάστασής τους, νέα από την έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης, ανάλυση του ναυαγίου του Μέντορα, όπως επίσης και το νομικό πλαίσιο που στηρίζει τη διεκδίκησή των μαρμάρων και των γλυπτών από το Ελληνικό Κράτος.

Τι αλλάζει φέτος;

Φέτος, στο συνέδριο αυτό, εκπρόσωποι 14 Εθνικών Επιτροπών τάσσονται υπέρ του επαναπατρισμού των αρχαίων μνημείων και βοηθούν να ανανεωθεί σε διεθνές επίπεδο η IARPS, η Διεθνής Επιτροπή για την Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών.

Τα όποια αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα καθώς  και στον επιστημονικό κόσμο ώστε να τροφοδοτήσουν με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και να αναδείξουν το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά μας αγαθά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα