Τα μυστικά της “Υπερπανσελήνου” στις 28 Σεπτεμβρίου

maxresdefault

Η «υπερπανσέληνος» της Δευτέρας, 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται με ανυπομονησία από πολλούς, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο. Μία πανσέληνος με το φεγγάρι να είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει, η λεγόμενη και υπερπανσέληνος, θα εξαφανιστεί τελείως λόγω ολικής έκλειψης, συντελώντας σε ένα φαινόμενο που είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα κορυφωθεί κατά τις 5:47 και η ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου», καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Η ονομασία του φαινομένου της έκλειψης της υπερπανσελήνου ως «Ματωμένη Σελήνη» οφείλεται στο ότι, κατά τη διάρκεια της «εξαφάνισης» του, το φεγγάρι δεν μοιάζει εντελώς σκοτεινό, αλλά αποκτά μια κοκκινωπή απόχρωση.

Η «υπερπανσέληνος», λόγω του «απειλητικού» χαρακτήρα της αντιμετωπίζεται από κάποιους ως οιωνός κακών, θεωρώντας ότι συμπίπτει με καταστροφικά γεγονότα (προμηνύοντας ακόμα και το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με κάποιους). Γενικότερα, η Σελήνη ήταν πάντα ένας από τους παραδοσιακούς «πρωταγωνιστές» μύθων και θρύλων.

Κάποιοι εξ αυτών, παλαιότεροι και νεότεροι, παρουσιάζονται σε δημοσίευμα του space.com.

1- H υπερπανσέληνος αποτελεί προάγγελο του τέλος του κόσμου: Η υπερπανσέληνος είναι η τελευταία της τωρινής σεληνιακής τετράδας, μια σειρά από τέσσερις εκκλείψεις, οι οποίες έχουν λάβει χώρα μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Κάποιοι θεωρούν την τετράδα ως ένδειξη για το τέλος του κόσμου. Οι τετράδες αυτές είναι όντως σπάνιες, έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν και θα λάβουν χώρα και στο μέλλον. Άλλη μία είχε σημειωθεί μεταξύ 2003 και 2004, και αναμένονται άλλες επτά μέσα στον αιώνα. Ωστόσο, πέραν των φόβων περί επερχόμενης αποκάλυψης, είναι απλά θέμα αστρονομίας, τροχιακής δυναμικής και γεωμετρίας.

2- Το φεγγάρι μεγαλώνει κατά την «ανατολή» του. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κατά την ανατολή της η Σελήνη έρχεται πιο κοντά στη Γη, κάτι που την κάνει να φαίνεται πιο μεγάλη από ό,τι συνήθως. Αν και οι αποστάσεις όντως ποικίλλουν κατά την περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη, οι αποκλίσεις είναι μικρές. Το φεγγάρι φαίνεται στην πραγματικότητα μεγαλύτερο λόγω ενός οπτικού φαινομένου υπό την ονομασία «ψευδαίσθηση Ponzo»/

3- Η «σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού»: Καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, έχει τη μία της πλευρά στραμμένη προς τη Γη μόνιμα- και ως εκ τούτου, κάποιοι (μεταξύ τους και οι Pink Floyd) χαρακτηρίζουν το άλλο ημισφαίριο ως «σκοτεινή πλευρά». Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός στην ουσία είναι λάθος, καθώς κατά τη φάση της νέας Σελήνης, το θεωρούμενο «σκοτεινό» ημισφαίριο «κοιτάει» προς τον ήλιο. Για αυτό και οι επιστήμονες προτιμούν τον όρο «back side» (πίσω πλευρά), για την οποία, παρεμπιπτόντως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία, καθώς διαστημόπλοια έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις από πάνω της, με πιο πρόσφατο το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).

4- Η Σελήνη δεν έχει βαρύτητα: Μύθος, καθώς οτιδήποτε έχει μάζα, έχει και βαρύτητα. Απλά είναι κατά πολύ πιο αδύνατη σε σχέση με της Γης (περίπου το 17% της).

5- Ο «άνθρωπος στο Φεγγάρι»: Κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως έχουν δει ανθρώπινες φιγούρες στην επιφάνεια της Σελήνης (Man on the Moon). Πρόκειται για το ψυχολογικό φαινόμενο της παρειδωλίας, κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

6- Οι αστροναύτες της NASA δεν προσεληνώθηκαν ποτέ- όλο ήταν στημένο: Ο πιο γνωστός συνωμοσιολογικός μύθος, τον οποίο ουκ ολίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, που υπάρχει μεγάλος αριθμός σεληνιακών δειγμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν από τον δορυφόρο μας. Οι σύγχρονες αποστολές έχουν δώσει επιπλέον αποδείξεις ότι οι ιστορικές αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» έλαβαν χώρα. Αλλά φυσικά, οι σκληροπυρηνικοί συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι και αυτές είναι στημένες.

Οι ιεροκήρυκες που περιμένουν…το τέλος

Βεβαίως, πολλοί επιμένουν στη θεωρία του Τέλους: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Express, δύο χριστιανοί ιεροκήρυκες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι νέα σεληνιακή τετράδα σηματοδοτεί τη Δευτέρα Παρουσία, σε συνδυασμό με καταστροφικούς σεισμούς και εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας πιθανώς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τους πάστορες Μαρκ Μπλιτζ και Τζον Χάγκι, που ισχυρίζονται πως πολλά σημαντικά γεγονότα συνέπεσαν με «ματωμένα φεγγάρια», όπως η ίδρυση του Ισραήλ το 1948, ο Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και η εκδίωξη των Εβραίων από την Ισπανία το 1492.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα