Τα μυστικά του ήχου και του σύμπαντος

PRINIOTAKIS JOHN 1

Πρινιωτάκης Γιάννης, Χειρομαλάκτης (Μασέρ) της Natural Health Science, Μουσικοθεραπευτής  του  Ωδείου Όπερα και Ηχοθεραπευτής απόφοιτος Ινστιτούτου Peter Hess Αcademy.

Ζούμε σε ένα σύμπαν που τα πάντα δονούνται. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των δομών της ύλης. Ο ήχος είναι δόνηση. Η δόνηση είναι κίνηση και η κίνηση είναι το καθοριστικό στοιχείο της ζωής στον κόσμο μας.
Πολλούς αιώνες πριν οι επιστήμονες αποδείξουν την ύπαρξη της Μουσικής στο Σύμπαν, ο Πλάτων ονόμαζε τη μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η «η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή». Προγενέστερα, ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του θεμελίωναν την θεωρία τους για τους αριθμούς. Ανακάλυπταν τις αρμονικές σχέσεις των αριθμών στη μουσική και βάσει αυτών ερμήνευσαν τον Σύμπαντα Κόσμο. Η ουσία της Μουσικής ήταν οι αριθμοί, η ομορφιά της, η εικόνα της ουράνιας αρμονίας. Οι αρμονικές σχέσεις των αριθμών μεταφέρονταν στους πλανήτες. Οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται παράγουν διάφορους μουσικούς ήχους, είναι η «αρμονία των σφαιρών».
Η Ηχοθεραπεία και η Μουσικοθεραπεία, βασίζονται στην επιστήμη της Κυματικής. O ήχος του Γκονγκ είναι ο ήχος της δημιουργίας, σύμφωνα με τις ινδικές παραδόσεις. Είναι ο ήχος της καθολικής αντήχησης και περιλαμβάνει όλες τις τονικές διαβαθμίσεις και τις αρμονικές μέσα στο ακουστικό φάσμα αλλά ακόμη κι αυτές που δεν μπορούμε να ακούσουμε. Η δόνηση παράγει ήχο, έτσι δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο αιώνας που διανύουμε που πραγματικά δονείται, θα επικεντρωθεί γύρω από τον «ήχο» σε κάθε τομέα της ζωής μας, είτε αυτός αφορά την επιστημονική πρόοδο είτε την πνευματική ανάπτυξη.
Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι η ενότητα. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όλο το Σύμπαν είναι Ένα. Δεν υπάρχει το Εσύ κι το Εγώ. Δεν υπάρχω Εγώ και το αντικείμενο. Η Γη και το Φεγγάρι… Τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι ένας ωκεανός συνεχόμενης ενέργειας. Μέσα σ’ αυτόν τον ωκεανό της ενότητας της ενέργειας υπάρχει η ύλη, που την αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Αν όμως η πυκνότητα της ενέργειας είναι λίγο μικρότερη, τότε δεν τη βλέπουμε καθόλου. Τα πάντα ενώνονται μέσα στο Σύμπαν. Είναι Ένα.
Όλα αυτά οδηγούν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας Φυσικής που, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη δυτική επιστήμη και την αρχαία σοφία, θα «ξαναδεί» τη φύση μ’ ένα νέο μάτι, πιο ευρύ, πιο απροκάλυπτο και πιο πνευματικό…

 Η ομιλία του Πρινιωτάκη Γιάννη, παρουσιάζεται στο 1ο Therapy Planet Festival στο Ηράκλειο Κρήτης, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 21.30 στο ξενοδοχείο ATLANTIS – AQUILA Hotels.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα