Τα πολλαπλά και διαχρονικά οφέλη του διαλογισμού

meditate

Ο διαλογισμός είναι πολύ διαδεδομένος στις μέρες μας.  Οι περισσότεροι έχουμε προσπαθήσει να διαλογιστούμε. Μερικοί τα έχουμε καταφέρει κι άλλοι πάλι δεν είμαστε ποτέ σίγουροι. Μάλλον όμως αποτυχημένος διαλογισμός δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν «δε τα καταφέρουμε», έχουμε καταφέρει να πάρουμε μια δυο βαθιές και ήρεμες ανάσες πριν να κατακλυστούμε πάλι από ιλιγγιώδης σκέψεις.

Όμως γιατί να διαλογιστούμε; Οι λόγοι είναι πολλοί και όσο περισσότερο διαλογιζόμαστε τόσο περισσότερους λόγους ίσως βρούμε. Μερικούς απ’ αυτούς παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο.

1.Διαύγεια. Ακούγεται φυσική κατάσταση, όμως σπάνιες είναι οι στιγμές μέσα στη μέρα της σύγχρονης καθημερινότητας που την απολαμβάνουμε.

2.Υγεία. Καθώς μειώνεται το στρες με τη χαλάρωση που επιφέρει ο διαλογισμός, το σώμα εκτίθεται λιγότερο σε κινδύνους πάσης φύσεως, από ατυχήματα μέχρι κρυολόγημα. Βρίσκει μάλιστα χρόνο και ενέργεια ν’ ασχοληθεί με τα «κακώς κείμενα» αν υπάρχουν.

3.Εξυπνάδα. Ο νους καταφέρνει να αποδιώξει εκνευριστικά μικροπράγματα κι έχει την ευκαιρία να λύσει δυσκολότερα ζητήματα.

4.Αυτοπαρατήρηση. Από τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις που «μετριάζουν» την επίδοσή μας ως τα επίμονα πονάκια ή άλλες ενοχλήσεις την ώρα του διαλογισμού, είναι σίγουρο πως θα μάθουμε να παρατηρούμε πολλά σε σχέση με τον εαυτό μας.

5.Γαλήνη. Όλο και περισσότερο βιώνουμε γαλήνη και ηρεμία επειδή τα συναισθήματά μας καταλαγιάζουν όλο και περισσότερο. Απότομα ξεσπάσματα και υπερευαισθησίες που δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο, μέρα με τη μέρα ησυχάζουν.

6.Διαίσθηση. Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη βοή των καθημερινών σκέψεων, τόσο περισσότερο αφουγκραζόμαστε την εσωτερική μας γνώση και αίσθηση του σωστού και του λάθους.

7.Κατανόηση. Όσα συμβαίνουν δε μας φαίνονται τόσο ασύνδετα μεταξύ τους. Αρχίζουμε και βλέπουμε το νόημα της ζωής πίσω από κάθε γεγονός και όλο και λιγότερα είναι τα δυσάρεστα απρόοπτα της ζωής μας.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να φέρουν τη ζωή τους σε μια ισορροπία που δε τη φανταζόντουσαν, με λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα.  Είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας σήμερα. 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα