Τάι Τσι – Αρμονία με το σώμα , το πνεύμα, τη φύση

tai-chi-armonia-me-soma-pnefma-fysi (2)

Δεν ξέρουμε τι είναι πιο μαγικό: να κάνουμε τάι τσι και να γλιστράμε σαν σύννεφο από τη μία φόρμα στην άλλη ή να βλέπουμε τάι τσι από άριστα εκπαιδευμένους ανθρώπους, όλων των φυλών και των ηλικιών, καθώς έχει διαδοθεί, δικαίως, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Χρειάζονται αιώνες για μία φυλή να εναρμονιστεί απόλυτα με το περιβάλλον της και να προσαρμόσει τις κινήσεις της σε ό,τι όμορφο, δυνατό και υγιές υπάρχει γύρω της. Και η κινέζικη φυλή (οι κινέζικες φυλές για την ακρίβεια) αφιέρωσε αυτούς τους αιώνες να παρατηρεί και να θαυμάζει την παραμυθένια επαρχία της Κίνας, με τους δράκους (;), τις τίγρεις, τους πετεινούς…

Κατάφερε να ποτίσει την κίνηση της με τις κινήσεις των άγριων αλλά και ήρεμων ζώων γύρω της, κατάφερε να διαπεράσει τα σχήματα και ν’ απορροφήσει την καθαρή κίνηση της ενέργειας… Τάι τσι.

Είναι το θέαμα μιας ομάδας ανθρώπων που εξασκούν το τάι τσι, κάτι που μαγνητίζει την όραση κι αφήνει την αίσθηση πως κάτι μαθαίνεις καθώς τους βλέπεις να αιωρούνται σχεδόν, πάνω από το έδαφος και να κινούνται φλερτάροντας με αόρατες ενέργειες, που όμως δείχνουν τόσο υπαρκτές και τόσο εύσχημες μέσα στις κινήσεις τους!

Μα ακόμα και το καλύτερο θέαμα τάι τσι δε συγκρίνεται με την αίσθηση, με τις αισθήσεις που δημιουργεί στο σώμα άπαξ και αφεθεί να μάθει και να ζήσει αυτή την εμπειρία! Είναι πράγματι αρμονία, είναι μουσική, είναι καθαρή συμπαντική ενέργεια που περνά μέσα από τις φλέβες! Είναι κατακάθαρες σκέψεις που ανυψώνουν το νου.

Το σώμα καθαρίζει και αυτοθεραπεύεται καθώς ανοίγει τα κανάλια του και περνά από τη μία στάση στην άλλη. Το σώμα χαίρεται καθώς συντονίζεται με μυθικά πλάσματα της φύσης γεμάτα δύναμη, ζωντάνια και υγεία.

Μετά από λίγο καιρό εκμάθησης η καθαρή, ζωτική ενέργεια γίνεται πλέον αισθητή. Με μια αργή κίνηση των χεριών, η ενέργεια συλλέγεται από τον ουρανό, περνά όλο μας το σώμα και στροβιλίζεται προς το κέντρο της γης σαν γάργαρο ποταμάκι που κυλά -κυλούσε πάντα- μέσα μας.

Η χελώνα, η τίγρης κι ο αετός βρίσκονται μέσα μας. Με το τάι τσι μπορούμε να τα ανακαλύψουμε και να αντλήσουμε από τη σοφία και τη δύναμή τους.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα