Πιο συχνά θα μας επισκέπτεται πλέον η αφρικανική σκόνη τα προσεχή χρόνια, καθώς το κλίμα αποσταθεροποιείται όλο και περισσότερο και τα ακραία φαινόμενα κάνουν την παρουσία τους πιο έντονη σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό.
Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι και η μεταφορά της σκόνης από την Αφρική θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν, μέχρι το καλοκαίρι, να βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με την αφρικανική σκόνη.
Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα δεν είναι νέο φαινόμενο. Όπως εξηγεί ο κ. Ζερεφός: «Υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα, η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο.
Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί, αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες, βρέχει κόκκινη βροχή, την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν «αιματοβροχή» και την θεωρούσαν κακό οιωνό».
Αν και η παρουσία της αφρικανικής σκόνης προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που ίσως να έχει στην υγεία μας, ο κ. Ζερεφός διευκρινίζει ότι: «Το τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται. Τις περισσότερες φορές έρχεται από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη γιατί είναι απλή άμμος, αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ βεβαρημένη μπορεί να μεταφερθεί κι ένα μέρος από την ρύπανση του αέρα, από τα αιωρούμενα σωματίδια δηλαδή, που είναι μολυσμένα».
Ωστόσο, όπως λέει, ακόμη κι αν φτάνουν κάποιες ανεπιθύμητες ουσίες είναι σε τέτοιο βαθμό αραιωμένες, που δεν πρέπει να ανησυχούν κανέναν.