Το “Talking Table” της Λέσβου

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Douw Steyn και Frederik de Jager από τη Ν. Αφρική, έρχονταν για διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου. Εκεί, στον Μόλυβο, όπως λέει ο Frederik “συναντούσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Υπέροχες συζητήσεις στο τραπέζι. Διεθνής πολιτική, σχέσεις κρατών, οικονομία αλλά και φιλοσοφία, τέχνες, συγγραφή. Σκεφτήκαμε, γιατί να μην αρχίσουμε να βιοποριζόμαστε με αυτό τον τρόπο;”

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Talking Table: άνθρωποι που τους αρέσει η εμπνευσμένη συζήτηση, συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν νόστιμο φαγητό και συζητήσεις υψηλού επιπέδου.

Οι Douw Steyn και Frederik de Jager εγκατέλειψαν τις καριέρες τους στα μέσα ενημέρωσης και εκδόσεων και εγκαταστάθηκαν μόνιμα, πριν από δύο χρόνια στη Λέσβο, προκειμένου να υλοποιήσουν το όνειρό τους.

“Κάθε φορά, για μία εβδομάδα” λέει ο Frederik, “φιλοξενούμε έως 12 άτομα απ’ όλο τον κόσμο – συγγραφείς, καλλιτέχνες και όχι μόνο. Μένουμε όλοι μαζί σε ένα ιστορικό σπίτι στην πλατεία του Μολύβου. Τρώμε σπιτικό φαγητό και κουβεντιάζουμε πάντα γύρω από ένα τραπέζι – σε μία ταβέρνα, σε ένα σπίτι, στην παραλία. Χωρίς ατζέντα ή κανόνες. Ακόμη κι αν προκύψουν διαφωνίες, δεν θυμάμαι κάποιον να φωνάζει, ούτε να βγαίνει από το δωμάτιο. Εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για “επικίνδυνες” ιδέες, όπως λέει μία φίλη. Η πιθανή ένταση παραπέμπει στην αίσθηση ότι βρίσκεσαι στα σύνορα –η Τουρκία, απέναντι– και η ενέργεια αυτή πυροδοτεί τις συζητήσεις”.

Οι Douw και Frederik καλούν όλους εκείνους που αγαπούν τις καλές συζητήσεις αλλά και το καλό φαγητό, βλέποντάς το όμως, ως μέσο για να συντηρήσεις σώμα και πνεύμα. Όπως λένε, “όταν η καλή παρέα και το καλό φαγητό συνδυάζονται, τροφοδοτείται ολόκληρο το είναι – σώμα και ψυχή.

Συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση, οι σκέψεις και τα λόγια μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την υφήλιο αναζητώντας τη γνώση, την ενδοσκόπηση και τη σοφία. Ο καθένας φέρνει στο τραπέζι όλα όσα έχει συγκεντρώσει στη ζωή του και τα συνδέει με όσα κάποιος άλλος έχει επίσης συγκεντρώσει στη δική του ζωή. Το αποτέλεσμα είναι, είτε να μεγιστοποιεί τις δικές του εμπειρίες και ιδέες αθροίζοντας τις νέες, είτε –μέσω της αντιπαράθεσης– να έρθει σε μία θέση όπου δεν είχε βρεθεί πριν, κάνοντας εντελώς καινούργιες σκέψεις”.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα