Τα ταξίδια αποτελούν την καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας

Τα ταξίδια αποτελούν την καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας

Τα ταξίδια αποτελούν επένδυση στην εμπειρία• μια εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε μία φορά στη ζωή σας, αφού όσα ταξίδια κι αν πάτε κανένα δεν πρόκειται να μοιάζει με το προηγούμενο ή το επόμενο. Ως ενήλικες, είναι πάντα δύσκολο να ξεκλέψουμε χρόνο, χρήματα και διάθεση, για να κάνουμε τέτοια διαλείμματα. Μπορεί, μάλιστα, να σκεφτούμε οτι δεν αξίζει να ξοδέψουμε χρήματα σε ένα ταξίδι, αφού δεν πρόκειται να μας αποφέρει υλικά αγαθά και πολυτέλειες, παρά μόνο κούραση στο τέλος.

Αυτή η οπτική, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται μακρύτερα απο την αλήθεια. Τα ταξίδια έχουν τη μαγική ικανότητα να μάς μεταμορφώνουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας με έναν τρόπο μοναδικό, που δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με κανέναν άλλο τρόπο. Κάνοντας ένα διάλειμμα απο την καθημερινότητά σας, μικρότερο ή μεγαλύτερο, αποσυνδέοντας τον εαυτό σας απο τα δεσμά της τεχνολογίας που σας κρατούν κάθε μέρα μπροστά απο μία οθόνη και γνωρίζοντας νέους τόπους, αποκτάτε ιδιότητες και δυνάμεις που δεν θα σας χαρίζονταν μένοντας μία ζωή στο ίδιο μέρος.

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για να πειστείτε οτι τα ταξίδια αποτελούν μια σίγουρη επένδυση με αμέτρητα οφέλη. Ωστόσο, παρακάτω θα επιχειρήσουμε να υπογραμμίσουμε τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους. Το βέβαιο είναι οτι θα θέλετε να ανοίξετε γρήγορα ένα χάρτη και να ονειρευτείτε, σχεδιάζοντας πάνω του τα επόμενα βήματά σας.

Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όσοι δεν ταξιδεύουν, διαβάζουν μόνο μία σελίδα (Αυγουστίνος).

Όταν γεννιόμαστε, βρισκόμαστε στην πρώτη σελίδα και ύστερα, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς την επόμενη. Με τόσο εξελιγμένα μέσα μεταφοράς πια, δεν ειναι δύσκολο να αφήσουμε για λίγο πίσω μας τη γενέτειρά μας, ώστε να εξερευνήσουμε ένα νέο μέρος, μια νέα σελίδα που είναι εκεί και μάς περιμένει. Η μεταπήδηση σε μια νεά σελίδα αποτελεί τη συνέχιση του ταξιδιού σας και της διαδικασίας μάθησής σας.

Χωρίς τα ταξίδια, δεν θα εκτιμήσετε ποτέ πλήρως τον τόπο σας.

Αν δεν έχετε ταξιδέψει ακόμα, αυτό μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο, ίσως οξύμωρο. Γιατί το να απομακρυνθούμε απο τον τόπο μας, μάς κάνει να τον εκτιμάμε περισσότερο; Αρχικά, σχετίζεται με το τι λαμβάνουμε ως δεδομένο. Η καθημερινότητα και η συνήθεια μάς κουράζουν σε έναν και μόνο τόπο, που γνωρίζουμε απο παλιά και θεωρούμε οτι οπουδήποτε αλλού, τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα.
Κι όμως, όσα μέρη κι αν επισκεφθείτε, όσους ανθρώπους κι αν γνωρίσετε, όσο οικεία και να νιώσετε αλλού, πάντα θα αναγνωρίζετε με νοσταλγία την αγάπη για τον δικό σας τόπο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όσο μακρύτερα ταξιδέψετε, τόσο καλύτερα θα καταλάβετε τι συμβαίνει δίπλα σας.

Εξερευνάτε νέες κουλτούρες και παραδόσεις. Γνωρίζετε διαφορετικούς ανθρώπους.

Σε όποιο μέρος κι αν πάτε, αυτό γίνεται μέρος του εαυτού σας με κάποιο τρόπο (Anita Desai-συγγραφέας). Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί πολιτισμοί, οι παραδόσεις, τα έθιμα, μα κυρίως οι άνθρωποι, με τους οποίους έρχεστε σε επαφή, γίνονται μέρος της εμπειρίας σας, μέρος του δικού σας μικρόκοσμου που κυρίως απαρτίζεται απο τις εμπειρίες σας. Αφήνουν το στίγμα τους στη δική σας οπτική των πραγμάτων, στη δική σας κοσμοθεωρία.
Γι’ αυτό και τα ταξίδια διευρύνουν τόσο τους ορίζοντές μας, που τελικά μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες μας πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις μας είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητάς μας. Αλλά αν η τελευταία είναι περιορισμένη, το ίδιο θα είναι και οι πεποιθήσεις μας. Τα ταξίδια μας παρουσιάζουν διαφορετικές πραγματικότητες, εμπλουτίζοντας τη δική μας και δείχνοντάς μας οτι αυτή δεν ειναι απαραιτήτως και η καλύτερη ή η σωστότερη.

 Τα ταξίδια συνεισφέρουν καταλυτικά στην προσωπική σας ανάπτυξη.

Σε συνέχεια του προηγούμενου επιχειρήματος, τα ταξίδια μάς βγάζουν απο τη ζώνη άνεσής μας. Εκεί μέσα όλα ειναι ασφαλή, αλλά τίποτα αξιόλογο και καινούριο δεν μπορεί να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται νέα ερεθίσματα και μια αίσθηση ελευθερίας απο το συνηθισμένο περιβάλλον μας, που πολλές φορές καθορίζει αυστηρά την προσωπική μας ανάπτυξη.

Επιπλέον, η διαδικασία του ταξιδιού είναι τις περισσότερες φορές απρόβλεπτη, απαιτεί χειρισμό και προσωπικές αποφάσεις• τέτοιες καταστάσεις φτιάχνουν τις τέλειες συνθήκες που μας αποκαλύπτουν τις ιδιαίτερες ποιότητές μας, τα χαρακτηριστικά, τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας. Μπορεί, για παράδειγμα, να είστε περιπετειώδεις, αλλά αν δεν γευτείτε μια περιπέτεια, πώς θα το μάθετε; Μέσα απο αυτό το διπλό ταξίδι, εκείνο της εξερεύνησης του κόσμου και εκείνο της αυτο- εξερεύνησης, σταδιακά προσδιορίζετε και τα θέλω σας.

Οι αναμνήσεις είναι σημαντικότερες απο τα υλικά αγαθά.

Κάθε ονειροπόλος γνωρίζει τόσο τη σημασία των ονείρων, όσο και των αναμνήσεων. Μετά από ένα ταξίδι νοσταλγούμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας όλες μας τις εμπειρίες. Είναι αυτές οι ίδιες που θα μάς μείνουν, καθώς μεγαλώνουμε, καθώς μοιραζόμαστε τις ιστορίες με τους δικούς μας ανθρώπους και καθώς εμπνέουμε αυτούς που ακολουθούν μετά απο εμάς. Τα υλικά αγαθά είναι αναλώσιμα, περαστικά και αντικαταστήσιμα• οι αναμνήσεις όχι. Κανείς δεν μετανιώνει που ξόδεψε χρήματα στα ταξίδιά του• πολλοί, όμως, μετανιώνουν που δεν ταξίδεψαν αρκετά, όταν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Τα ταξίδια σάς κινητοποιούν να κυνηγήσετε την εκπλήρωση των στόχων σας.

Ένα ταξίδι πάντα μάς εμπνέει και μάς κινητοποιεί να κάνουμε πράξη τη φαντασία μας. Όσο κι αν χαζεύουμε τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες που κατακλύζουν καθημερινά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να νιώσουμε εκείνη την ικανοποίηση που συνοδεύει την αληθινή εξερεύνηση ενός τόπου. Μόλις το αντιληφθούμε αυτό, θα περάσουμε στην πράξη, κυνηγώντας κι εμείς μοναδικές εμπειρίες. Η υιοθέτηση αυτής της οπτικής θα περάσει σταδιακά και σε όλες τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής μας, αυξάνοντας τα γενικότερα επίπεδα των κινήτρων μας.

Δείτε κάποιους από τους καλύτερους προορισμούς εναλλακτικών διακοπών στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα