Τα ταξίδια διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες

Τα ταξίδια διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Να ανοίξουν το μυαλό τους. Ο Όλιβερ Γουέντελ Χολμς το έθεσε πολύ όμορφα όταν είπε: “Μόλις το μυαλό ανοίξει από μια σπουδαία ιδέα, δεν θα γυρίσει ποτέ στην αρχική του κατάσταση”.

Ο Χολμς είχε δίκιο. Όταν διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες, αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση και την επίγνωση αυτή δεν μπορείτε να τη χάσετε.
Τα ταξίδια μπορούν να το κάνουν αυτό για σας.

Ήμουν αρκετά τυχερός και ταξίδεψα σε ολόκληρο τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε όλοι μας. Γύριζα στη Βραζιλία όταν ήμουν δεκαοκτώ. Περπάτησα στους δρόμους της Σούβα στα Φίτζι, έφαγα βραδινό σε ένα σπίτι στην Τακαπούνα της Νέας Ζηλανδίας, έπαιξα γκολφ στα Μπαρμπάντος, έζησα στο Σάνμπερι-Τέιμς στην Αγγλία και διασκέδασα στο Λίντο στο Παρίσι.

Σε όλα αυτά τα μέρη, και αναρίθμητα άλλα, μπορώ να επιστρέψω όποτε θέλω στις αναμνήσεις μου. Είναι πολύ αγαπημένες αναμνήσεις. Καθεμιά από αυτές τις εμπειρίες διεύρυνε τους ορίζοντές μου.
Πρόσφατα μίλησα με έναν οδηγό ταξί στα Μπαρμπάντος γύρω στα σαράντα, που δεν είχε φύγει ποτέ από το νησί.
Παρότι αγαπώ τα Μπαρμπάντος – είναι το αγαπημένο μου μέρος για ξεκούραση και χαλάρωση -, δεν μπορούσα παρά να λυπηθώ γι’ αυτόν, γιατί δεν είχε καμιά προσωπική εμπειρία για να τα συγκρίνει με κάτι άλλο.

Πού θα θέλατε να πάτε και να πάρετε μαζί και τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας;
Γιατί δεν το αποφασίζετε αυτή την στιγμή;
Ορίστε μια ημερομηνία, κλείστε εισιτήρια για την πτήση. Μη σκεφτείτε καν το κόστος του ταξιδιού. Αν σχεδιάζετε να πάτε σε έναν χρόνο και μαζέψετε τα χρήματα στη διάρκειά του, τότε μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό κάθε μέρα.

Κάντε το παιχνίδι. Κάθε μέρα βάλτε στην άκρη το ποσό που χρειάζεται. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, τα έξοδα του ταξιδιού σας θα έχουν καλυφθεί.
Θα δείτε επίσης ότι ένα από τα πιο απολαυστικά κομμάτια του ταξιδιού σας θα είναι η ανυπομονησία σας γι’ αυτό. Το ίδιο το ταξίδι. Θα σας κάνει πιο ενδιαφέροντα άτομα.

Δεν πρέπει να πάψουμε να εξερευνούμε.
Το τέλος των εξερευνήσεών μας θα έρθει
όταν φτάσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε και
γνωρίσουμε το μέρος για πρώτη φορά. -T. S. Eliot

Ο ταξιδευτής βλέπει αυτά που βλέπει,
ο τουρίστας βλέπει αυτά που ήρθε να δει.

Πολλές φορές ανακάλυψα πού θα έπρεπε να πηγαίνω
έχοντας ξεκινήσει για κάπου αλλού.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bob Proctor “Απόλυτη Επιτυχία” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα