Θα μπορούσαν τα ταξίδια με φίλους να βελτιώσουν την υγεία μας;

Θα μπορούσαν τα ταξίδια με φίλους να βελτιώσουν την υγεία μας;

Φτιάξτε το πρόγραμμά σας και ετοιμάστε τις τσάντες σας. Θα μπορούσαν τα ταξίδια με τους φίλους μας να είναι ευεργετικά για την υγεία μας;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο health.harvard.edu οι άνθρωποι που δεν έχουν ισχυρές φιλίες τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί, όταν γερνούν, παρουσιάζουν γνωσιακή πτώση και, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο λοιπόν, μια μελέτη, η οποία εξέτασε τη ζωή 309.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ισχυρών κοινωνικών δεσμών αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 50%, πράγμα που είχε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα μέχρι 15 τσιγάρα την ημέρα.

Το να έχουμε φίλους, είναι καλό για την υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν αυτές οι φιλίες μερικές φορές. Οι άνθρωποι μετακινούνται, οι θέσεις εργασίας αλλάζουν, τα παιδιά που αποφοιτούν, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουν τις φιλίες τους και οι ευχητήριες κάρτες των Χριστουγέννων ή ένα περιστασιακό «γεια» στο Facebook δεν είναι πάντα αρκετά.

Διαβάστε επίσης: Πώς να απαλλαγούμε από τη μοναξιά και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας

Ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί που δείχνουν ότι η απόσταση, μάλλον δεν εμποδίζει τη διατήρηση μιας φιλίας, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί η πολυάσχολη ζωή με τη διατήρηση της φιλίας, όταν τις χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, ο ψυχολόγος William Chopik από το Πανεπιστήμιο του Michigan, διαπίστωσε, ότι σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι φιλίες είναι ένας ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας υγείας και ευτυχίας από ό,τι οι σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας. «Η διατήρηση μερικών πολύ καλών φίλων μπορεί να κάνει έναν κόσμο διαφοράς για την υγεία και την ευημερία μας», είπε. «Είναι λοιπόν έξυπνο να επενδύσεις στις φιλίες που σε κάνουν πιο ευτυχισμένο».

Σημείωσε επίσης ότι, οι φιλίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ευτυχία και την υγεία μας από άλλες σχέσεις, οπότε, ενδεχομένως να αξίζει τον κόπο να κάνουμε σχέδια για να ταξιδεύουμε και να βρισκόμαστε, απλά, με φίλους.

Γεωργία Χασάπη 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα