Τέλος τα φέρετρα, μετά το θάνατό μας θα μετατρεπόμαστε σε δέντρα

Τέλος τα φέρετρα, μετά το θάνατό μας θα μετατρεπόμαστε σε δέντρα

Πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελούν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ένα από αυτά αφορά την ταφή. Μεγαλώσαμε, γνωρίζοντας ότι μόλις πεθάνουμε, θα μπούμε σε ένα φέρετρο και μετά μέσα στη γη από όπου προήλθαμε ή εναλλακτικά, θα αποτεφρωθούμε και θα γίνουμε στάχτη. Η ταφή, γίνεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και πολλούς αιώνες.

Τα πράγματα όμως, φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξουν αφού, δύο άνθρωποι από την Ιταλία προσπαθούν να αλλάξουν τη διαδικασία της ταφής – έτσι όπως την γνωρίζουμε – προτείνοντας μια εντελώς νέα διαδικασία.

Η Anna Citelli και ο Raoul Bretzel είναι δύο σχεδιαστές που έχουν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση για την ταφή, που είναι μάλιστα, φιλική προς το περιβάλλον.

Η πρότασή τους

Όταν το άτομο είναι ακόμη ζωντανό, επιλέγει ένα δέντρο ή φυτό της αρεσκείας του. Μετά το θάνατό του, θάβεται σε μια οικολογική βιώσιμη κάψουλα ταφής και το σώμα του χρησιμοποιείται ως θρεπτικά συστατικά για το δέντρο που επέλεξε. Το σώμα είναι τοποθετημένο σε εμβρυϊκή θέση στο λοβό, και ένας σπόρος φυτεύεται πάνω από αυτό. Αυτό, επιτρέπει στις ρίζες του φυτού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθούν.

Τέλος τα φέρετρα, μετά το θάνατό μας θα μετατρεπόμαστε σε δέντρα

Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να «μετατραπούν σε δέντρα» όταν τελειώνει η ζωή τους και οι αγαπημένοι τους, αντί να σπεύδουν στα νεκροταφεία για να θρηνούν τους νεκρούς τους, να τους επισκέπτονται σε ένα «ιερό δάσος».

Η επαναστατική πρόταση της Άννας Κίτελλι και του Ραούλ Μπρέτσελ είναι – για την ώρα – απλώς μια ιδέα, δεδομένου ότι οι νόμοι στην Ιταλία απαγορεύουν αυτού του είδους τις ταφές αλλά στο μέλλον, ποιος ξέρει;

Η αρχική ιδέα της ιταλικής εταιρείας Capsula Mundi στην οποία εργάζεται η Anna Citelli ήταν να θάβονται οι νεκροί σε οικολογικά ταφικά αντί για φέρετρα με το σκεπτικό να επιστρέφουμε εκεί από όπου προήλθαμε.

Photo Credits: Capsula Mundi

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα