Στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι να μην μετανιώσουμε για την ζωή που ζήσαμε

Στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι να μην μετανιώσουμε για την ζωή που ζήσαμε

Πολλοί άνθρωποι με έχουν κατά καιρούς ρωτήσει: «Πώς βρήκες το κουράγιο να γίνεις μοναχός;»

Δεν ήθελα να χαραμίσω τη ζωή μου διερωτώμενος αν αυτή πληροί κάποια κοινωνικά καθορισμένα κριτήρια επιτυχίας.

Είχα κουραστεί να προσπαθώ να ικανοποιώ τις απαιτήσεις των άλλων. Αντί γι’ αυτό, ήθελα να ανακαλύψω μόνος μου τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Για ποιο λόγο γεννήθηκα; Τι θα συμβεί όταν πεθάνω;

Επιθυμούσα να βιώσω τη Φώτιση όπως περιγράφεται στη διδασκαλία του Βούδα. Ήθελα να διαλογίζομαι περισσότερο και να ζω απλά μαζί με ανθρώπους με τους οποίους έχω κοινές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα.

Από μία άποψη, η απόφασή μου μπορεί να φαίνεται εγωκεντρική. Από μια άλλη, γενναία. Όμως για μία μόνο φορά, για μία στιγμή στη ζωή μου, έπρεπε να προσπαθήσω να ζήσω χωρίς μεταμέλεια. Ακόμα κι αν οι άλλοι με περιφρονούν και με ειρωνεύονται, έχοντας ακολουθήσει την επιλογή μου, μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου και να πω με αυτοπεποίθηση ότι αγάπησα τη ζωή μου.

Αγαπημένοι φίλοι μου: δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε το δικό σας ριζικό, απαλλαγμένοι από τις προσδοκίες των γονιών σας και της κοινωνίας. Μπορείτε να ζήσετε μια ζωή που έχει νόημα για σας.

Ακόμα κι αν ο περίγυρός σας προσπαθήσει να σας μεταπείσει λέγοντάς σας ότι δεν μπορείτε, ότι δεν πρέπει, ότι δεν θα τα καταφέρετε, δεν είναι αυτοί που ζουν τη ζωή σας για σας, σωστά;

Διαβάστε επίσης: Πώς τα μαγνητικά πεδία της Γης και η «ανθρώπινη αύρα» μεταφέρουν βιολογικές πληροφορίες που συνδέουν όλες τις μορφές ζωής 

Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο ή να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα εδάφη συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Αν η συνεσταλμένη καρδιά σας αναρωτηθεί: «Είναι καλό αυτό;» βρείτε το σθένος να της χαμογελάσετε και να της πείτε με βεβαιότητα: «Ναι, είναι!»

Ακόμα κι αν αποτύχετε, θα έχετε μάθει από τα λάθη σας και την επόμενη φορά θα προσπαθήσετε με διαφορετικό τρόπο. Εξάλλου, είναι καλύτερα να βιώνετε την αποτυχία όσο είστε νέοι.

Από τη στιγμή που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό που προστάζει η καρδιά σας.

Δεν θα θέλατε να αδράξετε τη ζωή σας και να είστε κύριοι του πεπρωμένου σας;

Ελπίζω να απελευθερωθείτε από τους εθελούσιους περιορισμούς και να βρείτε το κουράγιο να φέρετε την αλλαγή στη ζωή σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim «Αγάπη για το λιγότερο τέλειο» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα