Σχεδόν πάντα στο ξεκίνημα αυτών των σχέσεων κυριαρχεί τόσο μεγάλη ένταση ώστε ο/η «άπιστος/η» βρίσκεται μέσα σε ένα ροζ σύννεφο, που τον/την εμποδίζει να συνειδητοποιήσει το ψέμα μέσα στο οποίο ζει – κυρίως αν και η/ο σύζυγός της/του αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, όλα τα μέρη του τριγώνου έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την αλήθεια.
Ο απατημένος και έως τότε ανυποψίαστος σύντροφος αναγκάζεται να βγει από την άρνηση, ενώ το τρίτο πρόσωπο, που είχε πιστέψει ότι το αντικείμενο του έρωτά του θα απελευθερωνόταν σύντομα από τα δεσμά του γάμου, αντιλαμβάνεται με πόνο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Αντίστοιχα, ο άντρας ή η γυναίκα που είχαν πειστεί ότι είχαν βρει τελικά το «άλλο τους μισό» ανακαλύπτουν ότι το ίνδαλμά τους στηριζόταν σε πολύ εύθραυστα πόδια… Μέχρι τη στιγμή της αλήθειας, το κάθε μέρος επηρέαζε σοβαρά τη ζωή του άλλου.
Είναι λογικό να σκεφτούμε, πάντως, ότι αυτές οι σχέσεις συμβαίνουν συνήθως όταν υπάρχουν προβλήματα στο γάμο.
Υπάρχουν τέσσερα στάδια από τα οποία περνούν τα ζευγάρια προτού ξεκινήσει η εξωσυζυγική σχέση.
1ο Στάδιο: Εσωστρέφεια και δυσκολία επίλυσης των προβλημάτων
Υπάρχουν ζευγάρια στα οποία και τα δύο μέλη δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αποκαλύψουν τον εαυτό τους ο ένας στον άλλον. Αλλά η ανικανότητα των συντρόφων να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίλυση των διαφορών τους. Πόνος και αισθήματα θυμού θάβονται για χρόνια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα του γάμου να μη βγαίνουν στην επιφάνεια και να μην αντιμετωπίζονται.
2ο Στάδιο: Στα πρόθυρα της απιστίας
Η ελλιπής επικοινωνία και η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων έχουν επηρεάσει τη συναισθηματική οικειότητα και την τρυφερότητα του ζευγαριού. Σ’ αυτό το σημείο το ένα μέλος (καμιά φορά και τα δύο) μπορεί να ερωτευτεί τρελά, αλλά, όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μιλήσει γι΄αυτό. Ο ενθουσιασμός μεγαλώνει και η εξωσυζυγική σχέση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Το άλλο μέλος εξακολουθεί να πιστεύει ότι βρίσκεται σε σχέση μονογαμίας και δεν έχει ιδέα για την απιστία.
Διαβάστε επίσης: Οι διαφορές ανάμεσα στις εξωσυζυγικές σχέσεις ανδρών και γυναικών
3ο Στάδιο: Ο ψυχρός πόλεμος
Ο απατημένος σύντροφος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη την ύπαρξη της εξωσυζυγικής σχέσης, έχει, όμως, πληγεί από αυτήν. Ακόμη και όταν πληθύνουν οι ενδείξεις, ο άπιστος εξακολουθεί να το αρνείται και το απατημένο μέλος τον πιστεύει. Ένα πελάτης μου περιέγραψε αυτό το στάδιο ως «ψυχρό πόλεμο». «Ήμουν σε μεγάλη εγρήγορση και είχα απίστευτες εναλλαγές διάθεσης, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Είχα αυτό το περίεργο συναίσθημα, λες και περίμενα να εκραγεί βόμβα. Ακόμη κι αν μου έφερναν όλες τις αποδείξεις μπροστά μου, θα συνέχιζα να πιστεύω στα ψέματά της».
4ο Στάδιο: Το ξέσπασμα του πολέμου
Το άτομο που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε άρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αρνείται άλλο την πραγματικότητα. Οι αποδείξεις είναι συντριπτικές. Η βόμβα σκάει και τα υποβόσκοντα συναισθήματα του πόνου και της οργής ξεχύνονται ανεξέλεγκτα. Αυτή η περίοδος κρίσης, πάντως, μπορεί να είναι συνυφασμένη και με την ελπίδα: μέσα σε κάθε κρίση υπάρχουν ταυτόχρονα η ευκαιρία και οι προδιαγραφές μιας αλλαγής. Μια τέτοια αλλαγή δεν αποκλείεται να είναι η βελτίωση του γάμου, αφού αντιμετωπίζοντας ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα το ζευγάρι παίρνει πολύτιμα μαθήματα. Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη πλευρά της κρίσης: αυτή είναι το τέλος του γάμου που απορρέει από την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης.
Θυμηθείτε
Η ερωτική τρέλα δεν είναι ίδια με την ώριμη αγάπη μέσα στον γάμο.
Η μυστικότητα και ο κίνδυνος αποτελούν στοιχεία της έντασης μιας εξωσυζυγικής σχέσης.
Όταν θάβουμε μικρές πληγές, πόνο και θυμό, αντί να τα εκφράζουμε και να τα συζητάμε, τραυματίζουμε ακόμη και την πιο καλή σχέση.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή «Απιστία, κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία;» από τις εκδόσεις Μέλινο