Ο τρόπος που στεκόμαστε δείχνει πολλά. Οι άνθρωποι που έχουν ωραία κορμοστασιά όχι μόνο μοιάζουν ελκυστικότεροι, αλλά έχουν και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία τους. Η σωστή στάση της σπονδυλικής μας στήλης, βοηθάει την πλάτη μας να παραμένει υγιής, ενώ συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και του αναπνευστικού συστήματος. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εκ γενετής αλλοιώσεις, η σπονδυλική μας στήλη καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με υπερβολικά βάρη και την καθιστική ζωή, η οποία όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, καταπονεί τη μέση και την πλάτη μας.
Η Εναλλακτική Ατζέντα, βρήκε και προτείνει σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους τέσσερις εύκολες ασκήσεις που θα μειώσουν την πίεση και θα ενδυναμώσουν τους ραχιαίους μύες.
1. Ασκήσεις Αναπνοής
Θωρακική Αναπνοή (bhastrika pranayama): Καθόμαστε σε μία κουβέρτα στην στάση του λωτού ( sukhasana)- είμαστε οκλαδόν, κρατώντας και διορθώνοντας την στάση της πλάτης μας ώστε να παραμένει ίσια, τραβώντας τους ώμους μας πάνω , πίσω κι έπειτα κάτω για να ενωθούν τα οστά της ωμοπλάτης. Σε περίπτωση ενόχλησης ή για να διευκολυνθούμε μπορούμε να κάνουμε τα παραπάνω με την πλάτη να στηρίζεται ελαφρώς σε κάποιον τοίχο. Όταν σιγουρευτούμε για την στάση της πλάτης μας, περνάμε στην αναπνοή. Ρουφάμε ελαφρώς το στομάχι και συγκεντρωνόμαστε στον θώρακα. Έπειτα εισπνέουμε και εκπνέουμε από τη μύτη. Κατά την εναλλαγή εισπνοής- εκπνοής μόνο τα πλευρά πρέπει να κινούνται. Όσο εισπνέουμε ο θώρακας ανοίγει, τα πλευρά διαστέλλονται. Αντίθετα κατά την εκπνοή ο θώρακας κλείνει και τα πλευρά μαζεύονται.
Πλήρης γιογκική αναπνοή: Αφού εξοικειωθούμε με την παραπάνω αναπνοή, μπορούμε να περάσουμε σε αυτή την πιο σύνθετη, από τεχνικής άποψης, αναπνοή. Η πλήρης γιογκική αναπνοή (dirgha pranayama) χωρίζεται σε τρία στάδια: το κοιλιακό, το θωρακικό και το στερνικό. Εισπνέουμε λοιπόν, πάντα από τη μύτη και γεμίζουμε με αέρα πρώτα την κοιλιακή χώρα, μετά τον θώρακα και τέλος το στέρνο. Κατά την εκπνοή, αδειάζουμε από τη μύτη τον αέρα πρώτα από το στέρνο, έπειτα από τον θώρακα και τέλος από την κοιλιά.
2. Ασκήσεις για τους ώμους
Στάση «Κάτω σκύλος»: Μια από τις βασικότερες ασκήσεις (asanas) στη γιόγκα είναι «ο σκύλος με το κεφάλι κάτω» ή αλλιώς «κάτω σκύλος» (adho mukha svanasana). Βοηθάει στην ενδυνάμωση του κορμού μας, χαλαρώνοντας τη σπονδυλική στήλη και δυναμώνει τους ώμους μας. Αρχικά στεκόμαστε όρθιοι, ακουμπάμε τις παλάμες μας στο πάτωμα, ανοίγουμε τα πόδια μας στο άνοιγμα της λεκάνης και οι παλάμες τεντωμένες πιέζουν με όλα τα δάχτυλά μας το πάτωμα. Το κεφάλι και ο αυχένας παραμένουν χαλαροί προς το πάτωμα. Προσπαθούμε η πλάτη να είναι ίσια και ο κόκκυγας να είναι στραμμένος προς τα πάνω. Οι φτέρνες τραβάνε το πίσω μέρος των ποδιών, θέλοντας να ακουμπήσει όλο το πέλμα στο έδαφος. Δεν ξεχνάμε να αναπνέουμε!
Στάση «Σανίδα» (kumbhakasana): Από τη στάση «κάτω σκύλος», συνεχίζουμε να πιέζουμε τις παλάμες στο έδαφος και φέρνουμε το στήθος παράλληλες στο πάτωμα, έτσι ώστε οι ώμοι να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς. Πιέζουμε τις φτέρνες σαν να σπρώχνουμε τον τοίχο πίσω μας και εκτείνουμε το κεφάλι έτσι ώστε να σχηματίζει μία ευθεία με το υπόλοιπο σώμα. Μένουμε στη στάση αυτή για μερικές αναπνοές και μετά χαλαρώνουμε.
3. Ευθυγράμμιση Σπονδυλικής Στήλης
Στάση «Βουνό» (tandasana): Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια τεντωμένα και με πέλματα ενωμένα που πατούν γερά στο έδαφος. Ενεργοποιούμε τα πόδια μας, τραβάμε το στομάχι μέσα και τραβάμε τους ώμους μας πάνω, πίσω και κάτω ώστε να ανοίξει το στέρνο και να ισιώσει η πλάτη.
Στάση «Ραβδί» (dandasana): Πρόκειται για μια καθιστή στάση της γιόγκα. Καθόμαστε σε μια κουβέρτα ή σε ένα στρώμα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά μας και ενωμένα μεταξύ τους. Ο κορμός μας στέκει ίσιος, σχηματίζοντας ορθή γωνία με τα πόδια μας. Φέρνουμε τις παλάμες μας δίπλα στη μέση και ακουμπούν το έδαφος, βοηθώντας να κρατάμε ίσια και ανοιχτή την πλάτη μας. Αν νοιώσουμε έντονη πίεση στο πίσω μέρος των ποδιών, μπορούμε εναλλακτικά να καθίσουμε πάνω σε ένα τουβλάκι γιόγκα ή σε μια διπλωμένη κουβέρτα.
4. Καθόμαστε σωστά
Όταν είμαστε καθισμένοι, τα πόδια μας στην καρέκλα πρέπει να δημιουργούν ορθή γωνία.
Η πλάτη μας πρέπει να είναι ίσια και ο θώρακας ανοιχτός. Δεν είναι σωστό να φορτώνουμε το βάρος μας στη μέση, χαλαρώνοντας την πλάτη. Είναι αρκετά δύσκολο να έχουμε συνεχώς το νου μας στο πώς στεκόμαστε, αλλά αν διορθώνουμε την στάση μας συχνά μέσα στη μέρα, η σωστή στάση θα γίνει μια πολύ χρήσιμη συνήθεια πολύ σύντομα!