Τέσσερις ιδέες για να τιμήσουμε τα αγαπημένα μας ζώα που έφυγαν από τη ζωή

Rescue group called Old Dog Haven.

Το να αποχαιρετίσουμε κάποιον που αγαπήσαμε πολύ, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουμε να βιώσουμε σ’ αυτή τη ζωή. Αυτό δε συμβαίνει μόνο με τους ανθρώπους μας αλλά και με τους πολυαγαπημένους μας τριχωτούς φίλους. Το να χάσουμε τον σκύλο, τη γάτα, το καναρίνι μας, μπορεί να μας αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά το οποίο δε γεμίζει απλά με ένα άλλο ζωάκι όπως πολλοί «εξωσχολικοί» νομίζουν. Η απώλεια είναι τόσο μεγάλη όσο και η σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί τους. Και όσοι έχουμε την ευλογία να συνδεθούμε με τα ζώα σε τόσο στενό επίπεδο, ξέρουμε πια πως οι σχέσεις για τις οποίες μιλάμε είναι κάτι παραπάνω από απλή συνύπαρξη. Οι σχέσεις μαζί τους μας φέρνουν σε επαφή με την αθωότητα και την αγριάδα της φύσης. Μας φέρνουν σ’ επαφή με έναν κόσμο που βρίσκεται μεν στη γη, είναι μεν τρισδιάστατος, αλλά φαντάζει τόσο μακρινός, σχεδόν ανύπαρκτος όσο δεν ερχόμαστε σ’ επαφή με τους αντιπροσώπους του, τα ζώα. Ναι μιλούμε για τον κόσμο των ζώων, των δασών, των πουλιών. Μιλάμε για τη μεγάλη Φύση. Για τη μεγάλη μας Ψυχή.

Κι έτσι, όταν ένας από αυτούς τους αγαπημένους μας πεθαίνει δεν πεθαίνει απλά ένα ζώο αλλά ένας φίλος της αιώνιας παιδικότητας και αθωότητάς μας. Ας τους τιμήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Μας τίμησαν με την παρουσία τους στις τσιμεντένιες μας πόλεις υπενθυμίζοντάς μας πως υπάρχει νοημοσύνη, ζωή και φιλία πέρα απ’ τη δική μας.

1 Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λεύκωμα με τις φωτογραφίες τους και όλες όσες είχαμε βγάλει μαζί. Μπορούμε να γράψουμε τις καλύτερες στιγμές μας, τα πιο αστεία πράγματα που γινόντουσαν όποτε συναντιόμασταν και τα συναισθήματα που μας προκαλούσαν.

2 Μπορούμε να φυτέψουμε ένα ωραίο δεντράκι εκεί όπου θάψαμε το σώμα τους ή κάπου κοντά μας, στην αυλή, τον κήπο, το μπαλκόνι μας, ώστε να θυμόμαστε τον φίλο μας κάθε φορά που κοιτούμε προς τα εκεί και να νιώθουμε όμορφα καθώς το δεντράκι αυτό θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα όπως η εκτίμησή μας.

3 Φυσικά, η προσφορά προς άλλα ζώα που έχουν ανάγκη φροντίδας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον ζωικό μας φίλο και όλα όσα μας έμαθε. Μπορεί να γίνουμε εθελοντές σε ένα καταφύγιο ζώων, να κάνουμε προσφορά. Μπορούμε να φροντίζουμε ώστε να υπάρχει πάντα νερό για τα αδέσποτα της γειτονιάς μας.

4 Μπορούμε να συμβάλλουμε προς την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος για τα ζώα. Για όλα τα ζώα. Μπορούμε να συμμετέχουμε ή να οργανώσουμε αναδασώσεις σε όλη τη χώρα μας η οποία υποφέρει χρόνια τώρα από τις πυρκαγιές. Συνήθως ανησυχούμε για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες όμως αυτοί που πραγματικά υποφέρουν είναι τα ζώα. Άγρια πουλιά, σκίουροι, λύκοι, αλεπούδες, ελάφια, αγριογούρουνα, είτε απανθρακώνονται μαζί με τις φωλιές και τα μικρά τους σε μία πυρκαγιά, ή μένουν ν’ αργοπεθάνουν μέσα στις καμένες, αχανείς εκτάσεις.

Ό,τι κι αν κάνουμε για να τιμήσουμε τους φίλους που έφυγαν, θα είναι ένα μεγάλο δώρο στη ζωή. Τη ζωή έξω από την πινακίδα των ορίων της πόλης μας και της καλωδιωμένης μας πραγματικότητας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα