Έχεις ποτέ αισθανθεί ότι κόλλησες; Εγώ το έχω νιώσει. Έχω κολλήσει πολλές φορές, μη ξέροντας τι να κάνω μετά, επειδή τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχα σχεδιάσει.
Έχω κολλήσει σε σχέσεις που δεν ήξερα πώς να τις διακόψω. Έχω κολλήσει συναισθηματικά, αλλά και πνευματικά – θέλοντας πολύ να κάνω κάτι, χωρίς να ξέρω από πού να αρχίσω.
Χρειαζόμαστε όλοι βοήθεια σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Σε θέματα υγείας, οικονομικά, επαγγελματικά, σχέσεων, ανατροφής παιδιών και κοινωνικής ζωής.
Όπως και σε πρακτικά θέματα, για να αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο σε καλή τιμή ή για να βρούμε έναν καλό υδραυλικό, χρειαζόμαστε όλοι κάποια βοήθεια.
Υπάρχουν τέσσερις μαγικές λέξεις που σχεδόν πάντοτε μου άνοιξαν την πόρτα στη λύση που γύρευα: “Μπορείς να με βοηθήσεις;”
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, όταν ανοιγόμαστε και ζητάμε βοήθεια έχουμε διαθέσιμες τις λύσεις.
Αξίζει να αναφέρω μια αγαπημένη μoυ φράση από την Αγία Γραφή: “Αιτείτε, και θέλει σας δοθή”.
Πάψε να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Ζώντας με αυτόν τον ασφυκτικό και εγωκεντρικό τρόπο μπλοκάρεις κάθε ευκαιρία να ζήσεις την ευτυχία. Γιατί λοιπόν να μην ανοίξεις τον ορίζοντά σου στη δύναμη της ζωής, που είναι στενά συνδεδεμένη με την παρουσία των άλλων; Μόλις εξοικειωθείς με αυτόν τον τρόπο ζωής, θα σου είναι ευκολότερο να ζητάς βοήθεια.
Ζητώντας βοήθεια ανοίγει η πύλη γα να λάβουμε. Συχνά ρωτώ τον κόσμο τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να ζητούν βοήθεια. Οι απαντήσεις που παίρνω ποικίλλουν.
Μερικοί λένε ότι φοβούνται την απόρριψη, γι΄αυτό και απορρίπτουν τον ίδιο τον εαυτό τους, πριν καλά καλά ζητήσουν βοήθεια, επειδή υποθέτουν ότι η απάντηση θα είναι αρνητική.
Άλλοι απαντούν ότι είναι υπερήφανοι και δεν θέλουν να φαίνονται ευάλωτοι.
Πολλοί θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο να δεχτεί βοήθεια.
Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν ανάγκη ή δεν θέλουν να γίνουν βάρος στους συνανθρώπους τους.
Υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα χάσουν την ανεξαρτησία τους, αν ζητήσουν βοήθεια. Και τέλος – αν το πιστεύετε – μερικοί έχουν απαντήσει ότι δεν χρειάζονται ποτέ βοήθεια.
Έχεις προσέξει πόσο ευκολότερο είναι να ζητάς βοήθεια για λογαριασμό άλλων ανθρώπων; Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζητήσουμε βοήθεια για έναν φίλο που το έχει ανάγκη.
Σκέψου για ποιον λόγο είναι ευκολότερο να το κάνεις για ένα φίλο, παρά για σένα. Την επόμενη φορά λοιπόν που πρόκειται να ζητήσεις βοήθεια, σκέψου τον εαυτό σου σαν κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο και παρατήρησε αν θα σου φανεί ευκολότερο να το κάνεις.
Όταν θέλεις βοήθεια για κάτι, αντιμετώπισέ το σαν μια περιπέτεια αναζήτησης των κατάλληλων ανθρώπων για να σου προσφέρουν αυτό που έχεις ανάγκη.
Το Εγώ σου θέλει πάντοτε να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, θέλει να προστατευτεί και να μην αποκαλυφθεί ότι δεν έχει για όλα μια απάντηση.
Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να παραδοθεί το Εγώ σου, ώστε η περηφάνια σου να μη σε απομονώσει από τους άλλους, με αποτέλεσμα να νιώσεις μοναξιά.
Είναι παράλογο να βιώνεις αυτά τα συναισθήματα, όταν η βοήθεια απέχει μόνο μια ερώτηση: “Μπορείς να με βοηθήσεις;”
Εδώ παραθέτω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
Πρώτα απ’ όλα να στραφείς εντός σου, να αποταθείς στο θεϊκό μέρος του εαυτού σου, το οποίο είναι το πνεύμα σου, και να του πεις: “Σε παρακαλώ, βοήθησέ με”.
Έπειτα ρώτησέ το: “Σε ποιον μου προτείνεις να απευθυνθώ και να ζητήσω βοήθεια γι’ αυτό το θέμα; Ποιον πρέπει να πλησιάσω; Ποιος μπορεί να με διαφωτίσει;”.
Θα ακούσεις μια απάντηση από το σοφό μέρος του εαυτού σου. Δώσε στον εαυτό σου αυτό το δώρο. Μπορεί να σου φανεί παράξενο, αλλά είναι υπέροχο όταν αρχίζεις να απελευθερώνεσαι και να εκπαιδεύεσαι έτσι ώστε να μην καταρρέεις με την πρώτη απογοήτευση και αντίθετα να συνεχίζεις.
Είναι τόσο καταπληκτικό όταν αρχίζουν να συμβαίνουν τα θαύματα και το σύμπαν σου προσφέρει άπλετη βοήθεια σε κάθε τομέα.
Άρχισε να προσδοκάς την ευχαρίστηση που έρχεται όταν ζητάς βοήθεια.
Βγες από εκεί όπου ήσουν βολεμένος, όρθωσε το ανάστημά σου και τόλμησε να ζητήσεις. Μάθε ότι, αν απελευθερωθείς και ζητήσεις βοήθεια, θα σου χαριστεί η αίσθηση ενός ευρύτερου εαυτού.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Agapi Stassinopoulos “Καλημέρα Χαρά!” από τις εκδόσεις Διόπτρα