Το φαντάζεσαι; Να μπορείς να λύσεις μια διαφωνία σε μια σχέση χωρίς να χρειάζεται να είναι παρόν το άλλο άτομο;
Λυπάμαι, συγγνώμη, σε αγαπώ, ευχαριστώ.
Αυτές είναι οι τέσσερις πιο ισχυρές λέξεις που υπάρχουν και που τα θεραπεύουν όλα.
Πόσο ισχυρές, όμως, είναι οι λέξεις αυτές;
Το ho ‘oponopono είναι μια πανάρχαιη τεχνική της Χαβάης για την αντιμετώπιση μιας σύγκρουσης με βάση την ευθύνη, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τη συγχώρηση.
Με άλλα λόγια, το ho ‘oponopono είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να καθαρίζεις τον θυμό σου, την πικρία σου, τα αισθήματα ενοχής ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα εμποδίζει την ευτυχία σου.
Είναι μια ιδανική τεχνική για να λύνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξεις έστω και μια λέξη μαζί τους.
Διαβάστε επίσης: Γιατροί προτείνουν τη μουσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενειών και ψυχικών διαταραχών
Δεν θα σου το ανέφερα αν δεν το είχα δοκιμάσει. Έτσι ανακάλυψα τη δύναμη των εσωτερικών εμποδίων του μυαλού και την απελευθερωτική δύναμη του ho ‘oponopono. Την τεχνική αυτή την εξηγώ στις συνεδρίες και τα σεμινάριά μου, για να απομακρύνω όλα τα εμπόδια. Στην περίπτωσή μου, με βοήθησε να συμφιλιωθώ με ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξω ούτε μία λέξη μαζί τους.
Τι νόημα έχουν ακριβώς αυτές οι λέξεις;
Το να λες «συγγνώμη» δεν σημαίνει να φορτώνεσαι ένα αίσθημα ενοχής, αλλά το αντίθετο, σημαίνει να αναγνωρίζεις την ευθύνη σου χωρίς να κατηγορείς τον εαυτό σου. Είναι σαν να λες: «Συγγνώμη που δεν είχα επίγνωση όσων δημιουργούν στη ζωή μου και στη ζωή των άλλων το υποσυνείδητό μου και τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις πεποιθήσεις μου». Λέγοντας «συγγνώμη», αναγνωρίζεις την ασυναίσθητη ευθύνη σου. Και, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σου, αποκτάς πρόσβαση στη δύναμη που σου δόθηκε.
Λέγοντας «λυπάμαι», ζητάς από το θεϊκό στοιχείο να σε βοηθήσει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου. Δεν σε κατηγορεί, αλλά εσύ κατηγορείς τον εαυτό σου κάθε φορά που νομίζεις ότι έκανες κάποιο λάθος. Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουμε τη δύναμή μας δεν σημαίνει ότι δεν την έχουμε· σημαίνει απλώς ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είμαστε ισχυροί. Γι’ αυτό λέμε «λυπάμαι», γιατί δεν έχουμε επίγνωση όλων όσων προκαλέσαμε, άθελά μας, στη ζωή μας.
«Σε αγαπώ» είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με την αγάπη, με το θεϊκό στοιχείο, με μια κατάσταση βαθιάς γαλήνης. Είναι μια μορφή επικοινωνίας με τις ρίζες μας, με αυτό που μας περιμένει, με ό,τι είναι πιθανό. Και με ό,τι μας δημιούργησε.
Λέγοντας «ευχαριστώ» δίνουμε την άδεια στο θεϊκό στοιχείο να σβήσει τα προγράμματά μας και τις πεποιθήσεις που έφεραν αυτό το «πρόβλημα» ή αυτά τα γεγονότα στη ζωή μας. Αναθέτουμε τις ανησυχίες μας σε όποιον μπορεί να τις λύσει για εμάς, σε αρμονία με όλο τον κόσμο. Επειδή εμείς δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η καλύτερη λύση για όλους, δίνουμε την άδεια να συμβεί το θαύμα. Ευχαριστούμε για όλα όσα δεχτήκαμε, για τη ζωή, για αυτό το τεράστιο δώρο, για ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας και για τη δύναμη της αγάπης.
Εγώ χρησιμοποιώ αυτές τις τέσσερις εκφράσεις κάθε μέρα, και με βοήθησαν να λύσω πολλές συγκρούσεις χωρίς να χρειαστεί να ανταλλάξω ούτε λέξη με κανέναν.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves «Πίστεψε σ’ εσένα» από τις εκδόσεις Πεδίο