Ο Don Miguel Ruiz, ο Μεξικανός χειρουργός, μας προτείνει να κάνουμε τέσσερις «συμφωνίες» με τον εαυτό μας για να εξαλείψουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας, τις οποίες καλλιεργούμε από την παιδική ηλικία και οι οποίες διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και μας κρατούν μέσα στον πόνο.
Όπως λέει, η επίδραση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης (γι’αυτό που είναι σωστό ή λάθος, καλό ή κακό, όμορφο ή άσχημο) και οι προσωπικές εμμονές μας («πρέπει να είμαι ωραίος», «πρέπει να είμαι επιτυχημένη») μας έκαναν να ενσωματώσουμε μια ψευδή εικόνα για τον εαυτό μας και τον κόσμο.
Οι τέσσερις συμφωνίες, τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε στη ζωή σας από σήμερα, θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την κατάσταση.
Να είστε άψογοι στη χρήση του λόγου σας
Να μιλάτε πάντα με ακεραιότητα, εντιμότητα και αυθεντικότητα. Προσπαθήστε να είστε όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά σκέφτεστε και να έχετε το θάρρος και την ειλικρίνεια να το πείτε. Και να μη λέτε παρά μόνο αυτό.
Αποκτήστε τη συνήθεια να ακούτε κατ’αρχάς τι λέτε με αυτόματο τρόπο και αναρωτηθείτε αν συμφωνείτε με την πραγματική έννοια των λέξεών σας.
Να μην παίρνετε τίποτα προσωπικά
Οι άλλοι δεν μιλούν παρά για τον εαυτό τους και δεν κρίνουν παρά μόνο σε σχέση με τον εαυτό τους, όπως άλλωστε κι εμείς. Όπως λέει το Ταλμούδ: «Τα γεγονότα είναι ουδέτερα, οι αντιδράσεις μας ποτέ. Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι αυτά, αλλά όπως είμαστε εμείς».
Συχνά παίρνουμε προσωπικά αυτά που μας λένε οι άλλοι και αντιδρούμε συναισθηματικά επειδή θέλουμε να μας αγαπούν, να μας εκτιμούν και να μας καταλαβαίνουν· ακόμα περισσότερο επειδή φοβόμαστε μήπως επαληθευτούν οι παλιότερες αρνητικές μας πεποιθήσεις, του τύπου «δεν μπορούν να με αγαπήσουν γι’αυτό που είμαι».
Να μην κάνετε υποθέσεις
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως αυτό που σκεφτόμαστε είναι αλήθεια. Γιατί; Επειδή έχουμε κολλήσει την ασθένεια της «προσωπικής σπουδαιότητας».
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει να αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας;
Ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι να ελέγξετε την υπόθεσή σας και να ρωτήσετε ευθέως: «Μου κάνει εντύπωση αυτό που μου λες, τι ακριβώς εννοείς;»
Μπορεί να εκπλαγείτε ακούγοντας μια απάντηση που δεν είχατε φανταστεί. Ακόμα όμως κι αν η εξήγηση που σκεφτήκατε αποδειχθεί σωστή, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για σας. Θα έχετε όμως τον χρόνο να προετοιμαστείτε να την ακούσετε και να τη δείτε από απόσταση, για να μην παρασυρθείτε σε έναν ανεμοστρόβιλο αρνητικών σκέψεων.
Να δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας
Να το κάνετε αυτό, αλλά χωρίς να προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Πιο απλά, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες και στη σωματική και ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.
Η καθημερινή ζωή και ο κόσμος μας διδάσκουν ότι η τελειότητα είναι ένας απατηλός ιδανικός στόχος και όχι μια απτή ρεαλιστική πραγματικότητα. Είναι λοιπόν προτιμότερο να πατάτε γερά τα πόδια σας στο έδαφος και να δίνεστε ολοκληρωτικά στη στιγμή κάνοντας ό,τι μπορεί να γίνει.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz «Νίκησε τη Ζήλεια» από τις εκδόσεις Πεδίο