Η στωική φιλοσοφία υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα και επιδίωξή της ήταν να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ευτυχία, με μια βιοθεωρία θεμελιωμένη επιστημονικά. Ως βάση στην επιδίωξή της αυτή, η στωική φιλοσοφία είχε την πεποίθηση ότι η ευτυχία του ανθρώπου εξαρτάται από τον ίδιο. Έτσι, η στωική διδασκαλία ήρθε να αφυπνίσει τον άνθρωπο για μια αδιάκοπη ηθική δραστηριότητα, τόσο αναφορικά με το άτομό του όσο και αναφορικά με την κοινωνία.
Ιδρυτής της αρχαίας Στοάς ήταν ο Ζήνων (333-262π.Χ.), άνθρωπος με ιδιαίτερη απλότητα και ήθος. Αυτός ήταν που διαμόρφωσε τη φιλοσοφική διδασκαλία σε σύστημα με τρεις τομείς: λογική, φυσική, ηθική.
“Η λογική μας φύση προχωράει ελεύθερα με τις εντυπώσεις της όταν:
1.Δεν δέχεται τίποτα κίβδηλο ή αβέβαιο.
2.Κατευθύνει τις παρορμήσεις της αποκλειστιά σε πράξεις για το κοινό καλό.
3.Περιορίζει τις επιθυμίες και τις αποφυγές της μόνο σε ό,τι εμπίπτει στον έλεγχό της, και
4.Αγκαλιάζει ό,τι της εκχωρεί η φύση”. Μάρκος Αυρήλιος. Τα Εις Εαυτόν. Η΄.7
Προσέξτε ότι ο Μάρκος Αυρήλιος θυμίζε επανειλημμένα στον εαυτό του τι είναι ο Στωικισμός.
Αυτή η μικρή λίστα φαίνεται χρήσιμη σε εμάς που τη διαβάζουμε χιλιάδες χρόνια μετέπειτα, αλλά στην πραγματικότητα προοριζόταν για να χρησιμεύσει στον ίδιο.
Ίσως εκείνη τη μέρα είχε σχηματίσει μια κακή εντύπωση ή είχε συμπεριφερθεί εγωιστικά. Ίσως είχε εναποθέσει τις ελπίδες του σε κάτι που ήταν έξω από τον έλεγχό του ή έπιασε τον εαυτό του να γκρινιάζει ή να εξανίσταται για κάτι που συνέβη. Ή μπορεί απλώς να είχε περάσει καιρός από την τελευταία φορά που τα αναλογίστηκε, και ήθελε μια υπενθύμιση.
Όποια από αυτές τις περιστάσεις κι αν αντιμετώπισε, όποια κατάσταση κι αν αντιμετωπίζουμε κι εμείς σήμερα, ας ευθυγραμμιστούμε με αυτές τις τέσσερις σημαντικές συνήθειες:
1.Δεχτείτε μόνο ό,τι είναι αληθινό.
2.Εργαστείτε για το κοινό καλό.
3.Εναρμονίστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας με ό,τι έχετε στον έλεγχό σας.
4.Δεχτείτε ό,τι έχει η φύση για εσάς.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman «Άδραξε τον Χρόνο» από τις εκδόσεις Πεδίο