Το να αποτυπώνουμε γραπτά, τις σκέψεις μας και το περιεχόμενο του νου μας, μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαντάζει, όμως, για πολλούς, θεωρείται ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος «διαφυγής», έκφρασης και πνευματικής εξέλιξης.
Όχι αδίκως, από ό,τι φαίνεται, καθώς δεν είναι λίγες οι έρευνες εκείνες οι οποίες αποδεικνύουν το πόσο καλό μας κάνει η συγγραφή.
Η αλήθεια είναι πως, τα social media και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων προς την συγγραφή καθώς εάν δεν έχουμε τι να κάνουμε για λίγο, σίγουρα δεν θα σκεφτούμε να γράψουμε μια σκέψη μας, για παράδειγμα, ούτε να ζωγραφίσουμε ή να κάνουμε κάτι δημιουργικό, παρά θα ανοίξουμε το κινητό ή τον υπολογιστή μας και θα πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο.
Ποια είναι όμως τα οφέλη από τη συγγραφή;
Βοηθά στην αποστήθιση
Όταν γράφουμε κάτι, ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου, -δικτυωτό ενεργοποιητικό σύστημα-, όπου το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, ουσιαστικά φιλτράρει τη σημαντικότητα των δεδομένων που χρειάζεται να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και εστιάζει στα πράγματα που το άτομο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή σε αυτό που γράφει.
Βοηθά στην εκγύμναση του νου καθώς μεγαλώνουμε
Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, γιατροί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της γραφής αποτελεί μια πολύ καλή γνωστική άσκηση, για όσους θέλουν να κρατήσουν το μυαλό τους «κοφτερό», ενώ γερνούν.
Βοηθά στην ψυχολογία μας
Το να γράφουμε διηγήματα ή λογοτεχνικά κείμενα, μπορεί να αποβεί πολύ θεραπευτικό για την ψυχολογία μας σύμφωνα με την συγγραφέα Jessica Lourey όπου εξιστορεί το πώς ξεκίνησε να γράφει αλλά και πώς η συγγραφή την βοήθησε να βγει από την κατάθλιψη που βρισκόταν, στο PsychologyToday.
Η μόνη δίοδος που βρήκε η Jessica, όταν πέθανε ο άντρας της τελείως αναπάντεχα και εκείνη ήταν έγκυος στο παιδί τους, ήταν το γράψιμο. Ξεκίνησε λοιπόν να γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «η Πρωτομαγιά» στο οποίο ναι, υπήρχε θάνατος αλλά υπήρχε και δικαιοσύνη. Ένα βιβλίο όπου τοποθέτησε εκεί όλες τις απορίες και τον πόνο της. Εν τέλει, όχι μόνο κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιβλίο σε επίπεδο έκδοσης, αλλά άρχισε κιόλας να θεραπεύεται.
«Λίγο-λίγο, δημιουργούσα νέο χώρο για σκέψεις που δεν αφορούσαν τον θάνατο ή την κατάθλιψη. Μέσα από την ήπια αλλά προκλητική άσκηση της συγγραφής ενός μυθιστορήματος, έμαθα πώς να ελέγχω τις ιστορίες της ζωής μου», τονίζει η ίδια.
Βοηθά στη διάθεσή μας
Η συγγραφή, δεν κάνει καλό μόνο σε όσους βιώνουν κατάθλιψη αλλά σε όλους, γενικά. Σύμφωνα με τον Δρ. Pennebaker, σε μια μελέτη που διεξήγαγε, διαπίστωσε ότι, η σκηνοθεσία και η εκφραστική γραφή είναι επωφελείς για όλους είτε αν απλά βιώνουμε μια στρεσογόνο περίοδο είτε και σε πιο βαριές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζουμε μια βαριά θλίψη.
Η συγγραφή λοιπόν, δεν αποτελεί δικαίωμα μόνο των «επαγγελματιών» συγγραφέων ούτε χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, με σκοπό την έκδοση κάποιου βιβλίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους μας, σαν μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και γιατί όχι; Σαν μια ψυχοθεραπευτική και αντικαταθλιπτική μέθοδος.