Πώς η τέχνη της μοναχικότητας μας βοηθά να βρούμε την ευτυχία

Πώς η τέχνη της μοναχικότητας μας βοηθά να βρούμε την ευτυχία

Όλοι οι άνθρωποι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περνάμε κάποιο χρόνο μόνοι μας. Ο καθένας όμως διαχειρίζεται και νιώθει διαφορετικά γι’ αυτόν. Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει λίγα χρόνια χωρίς σχέση ή κάποια περίοδο κοινωνικά «απομονωμένοι» – συχνά λόγω κάποιας μετακόμισης ή και μετανάστευσης.

Αν και κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό τον περισσότερο «ανεξάρτητο» χρόνο, για άλλους, η απουσία ενός σταθερού κοινωνικού περιβάλλοντος κρύβει έναν συναισθηματικό αγώνα. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε χαρά και ευχαρίστηση όντας μόνοι σας, δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές. Καμία από αυτές δεν περιλαμβάνει τα ραντεβού ή τις γνωριμίες!

1. Αποδεχτείτε τη μοναχικότητά σας

Ο «μοναχικός» χρόνος είναι από μόνος του μια ουδέτερη εμπειρία. Μπορεί να μετατραπεί σε θετική, αν τον αποδεχτείτε και νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχό του. Μπορεί να γίνει αρνητική, αν πιστέψετε ότι κάτι πάει λάθος με εσάς.

Το πρώτο βήμα για να είστε ευτυχισμένοι μόνοι σας είναι να αποδεχτείτε και να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι είστε μόνοι. Δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με εσάς. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε αρεστοί ή άξιοι αγάπης. Σημαίνει απλά ότι για τώρα οι σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής σας και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

2. Αναπτύξτε μια σχέση με τον εαυτό σας

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι μπορείτε να έχετε μια ουσιαστική σχέση μόνο με άλλο άτομο. Το παλιό ρητό ότι «η πιο σημαντική σχέση που θα έχετε ποτέ είναι με τον εαυτό σας» είναι πέρα για πέρα αλήθεια, όταν είστε σε περίοδο μοναχικότητας.

Για να ενδυναμώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, δοκιμάστε να μάθετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο βάθος. Αναρωτηθείτε: Ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες στη ζωή σας; Τι χρειάζομαι περισσότερο; Τι χρειάζεται να ολοκληρώσω; Τι μπορώ να κάνω στη συνέχεια; Μόλις γνωρίσετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε να αρχίσετε να παρέχετε στον εαυτό σας την συναισθηματική στήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεται για να προσδιορίσετε τους νέους στόχους σας.

3. Επιτρέψτε στα πάθη σας να εκφραστούν

Όταν βρίσκεστε σε μια σοβαρή σχέση ή συνεχώς με άλλους ανθρώπους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η λίστα των «παθών» σας αρχίζει να συμβιβάζεται με εκείνες των άλλων. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας λατρεύει το κρασί, μπορεί ξαφνικά να αρχίζετε κι εσείς να προτιμάτε το κρασί.

Αν και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας δημιουργεί μια ευκαιρία να εξερευνήσετε κάποια από τα λιγότερο συμβατικά πάθη σας. Θέλετε να βυθιστείτε σε τόμους βιβλίων; Κάντε το! Θέλετε να δοκιμάσετε όλα τα sushi bars της πόλης; Γιατί όχι; Αρπάξτε την ευκαιρία.

4. Κάντε σχέδια με τον εαυτό σας

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα του μοναχικού χρόνου είναι η απουσία προγράμματος, συγκεκριμένων γεγονότων που να αναμένετε. Όταν βρίσκεστε σε σχέση, είναι εύκολο να σχεδιάσετε ένα βραδινό ραντεβού ή όταν έχετε πολλούς φίλους κοντά σας, είναι εξίσου συχνό φαινόμενο να σας καλούν παντού. Όταν όμως είμαστε μόνοι μας, είναι δυσκολότερο να κανονίσουμε κάτι με τον εαυτό μας.

Για να αντιστρέψετε αυτή την «έλλειψη» σχεδίων, επιλέξτε ορισμένα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε και ύστερα οργανώστε τα μέσα στην ημέρα με έναν προβλεπόμενο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισκέπτεστε κάθε πρωί την καφετέρια της γειτονιάς σας για τον πρωινό σας καφέ και να κάνετε ένα ζεστό απολαυστικό μπάνιο κάθε βράδυ.

5. Μην παραλείπετε τη σωματική επαφή

Το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευτυχία και την ευεξία μας. Για προφανείς λόγους, αυτός ο τομέας στη ζωή μας μπορεί να υστερεί, όταν μένουμε μόνοι μας. Για να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις της «σωματικής μοναχικότητας», δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική επαφή στην καθημερινότητά σας. Ένας τρόπος είναι μέσω της αγκαλιάς. Αν συναντήσετε έναν φίλο, αγκαλιάστε τον στο τέλος της συνομιλίας για να τον χαιρετήσετε. Θα νιώσετε χαρά στη στιγμή.

6. Κάντε τον εαυτό σας περήφανο

Μία από τις ομορφιές του «μοναχικού» χρόνου είναι ότι μπορείτε να ζήσετε με τους δικούς σας όρους. Όταν δεν νιώθετε υπόχρεοι σε άλλους ανθρώπους, είναι ευκολότερο να μη ζείτε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε. Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε το τι θέλετε εσείς πραγματικά από τον εαυτό και τη ζωή σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα