Η Τέχνη της Προσεκτικής Ακρόασης των Άλλων

Η Τέχνη της Προσεκτικής Ακρόασης των Άλλων

Οι σχέσεις αγάπης αναπτύσσονται όταν μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε τους άλλους με προσοχή, τρυφερότητα και κατανόηση – με έναν τρόπο δηλαδή που τους κάνει να νιώθουν ότι είναι πολύ σημαντικοί για μας και ότι τους αφιερώνουμε όσο χρόνο έχουν ανάγκη.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να συμφωνούμε με όσα λένε και πιστεύουν, αλλά ότι είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με ανοιχτή καρδιά και σεβασμό, χωρίς προκαταλήψεις.

Η τέχνη του να αφουγκράζεται κανείς τον άλλο προϋποθέτει επιλογή και απόφαση, καθώς το εγώ έχει την τάση να μας κλείνει τ’ αυτιά.
Αν θέλουμε να ανοίξουν, πρέπει πρώτα να ακούσουμε την εσωτερική φωνή της αγάπης.
Όταν “ακούμε” με το εγώ, έχουμε την τάση να μιλάμε πολύ και να διακόπτουμε συνεχώς το συνομιλητή μας. Εκείνο που στην πραγματικότητα του λέμε είναι: “Αυτό που σου λέω εγώ είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που λες εσύ και δεν έχω το χρόνο ν’ ακούω τις φλυαρίες σου”.

Η αδυναμία των ανθρώπων να ακούσουν με προσοχή, με υπομονή και αγάπη είναι και μια από τις αιτίες των συγκρούσεων των γονιών με τα παιδιά τους.
Τα παιδιά προσπαθούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, αλλά οι γονείς είναι συχνά πολύ απασχολημένοι για να τα ακούσουν και προτιμούν να τα κάνουν να σωπαίνουν με επιπλήξεις και τιμωρίες.

Ασφαλώς , το “ακούω με αγάπη” δεν σημαίνει ότι παραιτούμαι από τα πιστεύω μου, ούτε ότι παύω να βάζω όρια στους γύρω μου, ανήλικους και ενήλικους.
Σημαίνει ότι τους προσφέρω το χρόνο που χρειάζονται για να εκφράσουν αυτό που θέλουν.
Αν υπάρχει μία και μοναδική απόλυτη προϋπόθεση για τη δημιουργία σχέσεων αγάπης, αυτή είναι η καλλιέργεια της τέχνης της προσεκτικής ακρόασης των άλλων.
Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να αφιερώνουμε κάθε μέρα λίγο χρόνο για να ακούμε και τον εαυτό μας…
Διαλέξτε μια στιγμή που το σπίτι ησυχάζει – νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ – ώστε να βοηθήσετε και το μυαλό σας να ηρεμήσει, και συγκεντρωθείτε στη σκέψη: “Αγάπη σημαίνει Ακούω, και Ακούω σημαίνει Αγάπη”.
Δείξτε κατ’ αρχάς στον εαυτό σας το ενδιαφέρον που σταδιακά θα μάθετε να δείχνετε και στους άλλους. Όσο καλύτεροι ακροατές γινόμαστε, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνονται και οι σχέσεις μας.
Άλλωστε, μπορούμε να μάθουμε πολλά για την αγάπη ακούγοντας την εσωτερική μουσική της σιωπής σε ήρεμες στιγμές, μόνοι μας.
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ που μας δημιούργησε βρίσκεται πάντα εκεί στη σιωπή, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν είμαστε ποτέ ΜΟΝΟΙ.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή “15+7 πολύτιμα μαθήματα & βήματα για καλύτερες σχέσεις” από τις εκδόσεις μέλινο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα