1. Σκεφτείτε τη διεργασία
Φανταστείτε ότι ασχολείστε με αυτή τη διεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρίσκεστε σε μια πορεία συνεχούς εξέλιξης. Οι απόλυτες δηλώσεις που είναι εμπνευσμένες από παλιές θεωρίες (“Δεν τα καταφέρνω να μιλήσω μπροστά σε κοινό” ή “Δεν είμαι καλή στα σπορ”) είναι ακριβώς αυτό – θεωρίες. Δεν είναι το πεπρωμένο σας.
2. Ασπαστείτε τις αντιφάσεις
Μια συνηθισμένη πρακτική στη βουδιστική σχολή Ζεν είναι να στοχάζεται κανείς παράδοξα του τύπου: “Τι ήχο κάνει ένα χέρι που χειροκροτάει;” Υπάρχουν σίγουρα αντίστοιχα παράδοξα στη ζωή σας που θα μπορούσατε να στοχαστείτε ακολουθώντας τις αρχές του Ζεν: ίσως να αγαπάτε και συγχρόνως να αντιπαθείτε τη γενέτειρά σας, την οικογένειά σας ή το σώμα σας. Ίσως να αισθάνεστε ότι είστε και το θύμα αλλά και ο υπεύθυνος για το χωρισμό σας.
Όταν ασπάζεστε και αποδέχεστε αυτές τις φαινομενικές αντιθέσεις, βελτιώνετε την ανοχή σας απέναντι στην αβεβαιότητα.
3. Γελάστε
Το χιούμορ είναι μια τεχνική αποστασιοποίησης επειδή σας υποχρεώνει να δείτε νέες δυνατότητες. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να συγκαλύψετε έναν πραγματικό πόνο (αποφυγή), το να βρείτε κάτι αστείο στον εαυτό σας ή στις περιστάσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε τα πράγματα και έπειτα να αποστασιοποιηθείτε από αυτά.
4. Αλλάξτε την οπτική σας
Προσπαθήστε να δείτε το πρόβλημά σας με τη ματιά κάποιου άλλου – του οδοντιάτρου σας, του παιδιού σας, ακόμη και του σκύλου σας.
5. Πείτε τα πράγματα με το όνομά τους
Κάθε φορά που εγκλωβίζεστε, προσπαθήστε να δείτε τις σκέψεις ως αυτό ακριβώς που είναι (σκέψεις) και τα συναισθήματα ως αυτό ακριβώς που είναι (συναισθήματα). Μπορείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο προτάσσοντας φράσεις όπως: “Κάνω τη σκέψη ότι…” ή “Το συναίσθημά μου λέει ότι…”.
Να θυμάστε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να δέχεστε τις απόψεις των σκέψεων ή των συναισθημάτων σας, πολύ περισσότερο να λαμβάνετε υπόψη τις συμβουλές τους. (Αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι το δικό μου κόλπο για να παίρνω τις αποστάσεις μου. Είναι κάτι εύκολο να γίνει εν κινήσει ή εν μέσω μιας δύσκολης επικοινωνίας).
6. Μιλήστε για τον εαυτό σας σε τρίτο πρόσωπο
Αυτή η στρατηγική σας επιτρέπει να υπερβείτε την εγωκεντρική σας ματιά και να ρυθμίσετε ανάλογα την αντίδρασή σας.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Susan David “Συναισθηματική Ευελιξία” από τις εκδόσεις Πεδίο