Όλοι γνωρίζουμε την τέχνη της ρεφλεξολογίας και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε ή και κάποιες φορές να θεραπεύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Παρακάτω θα δούμε απλές πιέσεις που μπορείτε να ασκήσετε στο σώμα σας προκειμένου να καταπραΰνετε τον πόνο, το στρες, τη δυσκοιλιότητα, τον πόνο της περιόδου, τη δυσπεψία, τη μέση και τον αυχένα.
Πιέσεις για τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες
Ο αντίχειρας και ο λοβός σχετίζονται με το κεφάλι. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ασκήσετε απαλές πιέσεις και στους δύο αντίχειρές σας εναλλάξ και έπειτα στο λοβό του αυτιού σας. Οι πιέσεις στον αντίχειρα χρειάζεται να κυκλικές και να διαρκούν 1 με 1,5 λεπτό πριν πάτε στο άλλο χέρι.
Το λοβό απλά τον πιέζετε με μέτρια δύναμη. Μπορείτε να πιέζετε και τους δύο λοβούς ταυτόχρονα ή εναλλάξ ή σε περίπτωση ημικρανίας να επικεντρωθείτε στο λοβό που βρίσκεται στην πλευρά του πόνου. Οι πιέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 20 με 40 δευτερόλεπτα.
Πιέσεις για την καταπολέμηση του στρες
Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποφορτιστεί συναισθηματικά ασκώντας πιέσεις, με τον δείκτη σας, στο κέντρο της παλάμης του χεριού, το οποίο αντιστοιχεί στο ηλιακό πλέγμα. Το ηλιακό πλέγμα σφίγγει όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες με αποτέλεσμα να έχουμε τη γνωστή σε όλους μας αίσθηση του “κόμπου στο στομάχι”. Η πίεση αυτή θα μας δώσει την αίσθηση ότι ο κόμπος αυτός λύνεται. Ένα άλλο σημείο που μπορείτε να πιέσετε με τα τρία σας δάχτυλα είναι στη μέση της νοητής γραμμής μεταξύ θηλής και κλείδας ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή σας η οποία παίζει μείζονα ρόλο στη ρύθμιση του στρες.
Πιέσεις για τη δυσκοιλιότητα
Για να διευκολύνετε την κινητικότητα του εντέρου σας, ασκήστε απλές πιέσεις με τον αντίχειρά σας στην καμάρα του ποδιού με κατεύθυνση προς τη φτέρνα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στη δεξιά και αριστερή πλευρά της γάμπας σας με κατεύθυνση προς τον αστράγαλο. Αποφύγετε όμως τις πιέσεις εάν υποφέρετε από φλεβίτιδα.
Πιέσεις για τους πόνους της περιόδου
Τρία δάχτυλα πάνω από τον αστράγαλο, πιέστε δεξιά και αριστερά την περιοχή του αχίλλειου τένοντα για 1′.
Πιάστε και πιέστε τα πλαϊνά της φτέρνας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις για 1′.
Η περιοχή της φτέρνας αντιστοιχεί στη λεκάνη και τα πλαϊνά της φτέρνας στα γεννητικά όργανα.
Πιέσεις για τη δυσπεψία
Τ πεπτικό σύστημα αντανακλάται στην περιοχή του χόνδρου στο αυτί σας, καθώς και στο πέλμα. Ασκήστε ελαφριές πιέσεις για περίπου ένα λεπτό και θα αισθανθείτε άμεση ανακούφιση.
Ξεκούραση ποδιών
Κατά μήκος της ράχης του πέλματος, πιέστε με τα δάχτυλά σας από τον αστράγαλο έως τη βάση των δαχτύλων για 2′.
Από τα σημεία αυτά περνάει ο μεσημβρινός του στομάχου και η πίεσή τους συμβάλλει στην ανακούφιση των ποδιών.
Στην εξωτερική πλαϊνή πλευρά του πέλματος σας, ασκείστε πίεση με τα δάχτυλά για 1-2′.
Η περιοχή αυτή αντιστοιχεί σε όλο το πόδι.
Πιασμένη μέση
Πιέστε με τα δάχτυλά για 1-2′ το εσωτερικό πλάι του ποδιού σας, ξεκινώντας ακριβώς κάτω από τον αστράγαλο έως το μέσο, μεταξύ απόστασης αστραγάλου και δαχτύλων.
Η περιοχή αυτή αντιστοιχεί στην μέση .
Πίσω από το γόνατο, πιέστε με τα τρία δάχτυλα του χεριού σας για 1′, στη λακκουβίτσα ακριβώς πίσω από το γόνατο.
Από αυτό το σημείο περνάει ο μεσημβρινός της ουροδόχου κύστης, ο οποίος διέρχεται από τη μέση.
Πιασμένος, κουρασμένος αυχένας
Πιέστε το σκληρό σημείο του αυτιού σας (χόνδρο) ακριβώς πάνω από το λοβό, για 30-40”.
Το σημείο αυτό θεωρείται αντανακλαστικό σημείο του αυχένα.
Στη βάση της περιοχής του σβέρκου, εκεί που ξεκινάει το τριχωτό της κεφαλής, πιέστε με τα δάχτυλά σας τα δύο λακουβάκια δεξιά και αριστερά του αυχένα.
Η πίεση σε αυτά τα σημεία βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης.