Τεχνητή Νοημοσύνη βοήθησε στην ανακάλυψη ισχυρού αντιβιοτικού

Τεχνητή Νοημοσύνη βοήθησε στην ανακάλυψη ισχυρού αντιβιοτικού

Ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, το οποίο κατάφερε να ανακαλύψει ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό, που μπορεί να καταστρέψει πολλά είδη βακτηρίων ανθεκτικών σε άλλα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο in.gr, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, αφού είναι η πρώτη φορά, που τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει εκ του μηδενός ένα καινούργιο αντιβιοτικό και μάλιστα, πολύ ισχυρό, ανοίγοντας νέους και ευρείς ορίζοντες στη σύγχρονη φαρμακευτική.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «έξυπνο» αυτό σύστημα που ανέπτυξαν, θα είναι σε θέση να σχεδιάσει νέα φάρμακα σύμφωνα με όσα έχει μάθει για τις χημικές δομές που δίνουν τη δυνατότητα στα φάρμακα να σκοτώνουν τα βακτήρια αλλά είναι επίσης αισιόδοξοι ότι στο μέλλον, το σύστημα αυτό θα μπορέσει να σχεδιάσει φάρμακα και για διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις ή για τον καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό βιολογίας Cell από τον καθηγητή Ιατρικής Μηχανικής & Επιστήμης Τζέιμς Κόλινς και την καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Υπολογιστών Ρετζίνα Μπαρζιλάι, που δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν πολλές υποψήφιες χημικές ουσίες και τελικά, βρήκαν μία με πολύ ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη θα προβλέπει αν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών

«Αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη κρίση λόγω αφενός ενός αυξανόμενου αριθμού παθογόνων μικροοργανισμών που γίνονται ανθεκτικοί στα υπάρχοντα αντιβιοτικά και αφετέρου μιας αναιμικής ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών από τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κρίση έως το 2050, οι θάνατοι κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια θα φθάσουν τα δέκα εκατομμύρια, περισσότεροι και από τους ετήσιους θανάτους από καρκίνο», δήλωσε ο Κόλινς.

Η Τεχνητή νοημοσύνη δίνει πολλές ελπίδες καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να βρίσκει καινούργια αντιβιοτικά, γρήγορα και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Να σημειωθεί ότι, το νέο αντιβιοτικό εξόντωσε αρκετά στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και επίσης, μέσα σε 24 ώρες, κατάφερε να απαλλάξει από τη λοίμωξη, ποντίκια που είχαν κολλήσει Acinetobacter baumannii, ένα πολύ ανθεκρικό βακτήριο από το οποίο είχαν μολυνθεί πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ακόμη, το γνωστό E.coli διαπιστώθηκε ότι δεν αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο νέο αντιβιοτικό μετά από θεραπεία διάρκειας 30 ημερών με αυτό.

Η νέα ουσία ονομάσθηκε Halicin, από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης HAL της ταινίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» και οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με φαρμακευτική εταιρεία ή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, προκειμένου να αναπτύξουν ένα αντιβιοτικό για χρήση στους ανθρώπους.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα