Όπως όλα δείχνουν, σύντομα, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κυρίαρχο ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Όπως διαβάσαμε στο in.gr, Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα, το οποίο θα μπορεί να προβλέψει αν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή όχι και έτσι, να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις για να λύσει το πρόβλημά του.
Ο εν λόγω υπολογιστής που αναλύει τη δραστηριότητα στα εγκεφαλογραφήματα ενός ανθρώπου που υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να κάνει την πρόγνωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που χορηγείται στον ασθενή.
Διαβάστε επίσης: Η ακαταστασία προκαλεί κατάθλιψη και άγχος; Η γνώμη ενός ψυχολόγου
Είναι διαπιστωμένο ότι, αν και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτά δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους ασθενείς. Σε πολλούς ασθενείς δεν «δουλεύουν», άλλοι παρουσιάζουν παρενέργειες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και επιδείνωση.
Υπολογίζεται ότι μόνο το 30% των ασθενών που αρχίζουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά αντιδρούν καλά στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο και τα συμπτώματα του ασθενή υποχωρούν γρήγορα. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να αξιολογήσει ένας γιατρός αν το αντικαταθλιπτικό «δουλεύει» ενώ κάποιες φορές, περνούν ακόμη και χρόνια, μέχρι να βρεθεί φάρμακο στο οποίο να ανταποκρίνεται ένας ασθενής.
Χωρίζοντας 309 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη σε δύο ομάδες και χορηγώντας στη μία ομάδα αντικαταθλιπτικό σερτραλίνη και στην άλλη ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), οι καθηγητές ψυχιατρικής Μαντουκάρ Τριβέντι του Πανεπιστημίου UT Southwestern του Τέξας και Αμίτ Έτκιν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας (που έκαναν και τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Biothechnology, χρησιμοποίησαν το «έξυπνο» σύστημα SELSER το οποίο αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.
Το SELSER πρόβλεψε επιτυχώς, ποιοι ασθενείς θα ανταποκρίνονταν στα αντικαταθλιπτικά τους επόμενους δύο μήνες και ποιοι όχι. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και σε άλλες τρεις ομάδες ασθενών.
Τα επόμενα βήματα είναι, εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η αξιοπιστία αυτή της τεχνικής, να ενσωματωθεί στα μηχανήματα των εγκεφαλογραφημάτων.
«Θα εκπλαγώ αν η νέα μέθοδος δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο δρ Έτκιν.
Με πληροφορίες από in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ