Θάθελα να ήσουν κι εσύ εδώ! Ο 5 λογος των τέλειων διακοπών

Ioulia-Pitsouli

Της Ιουλίας Πιτσούλη

«Νιώθω σα δεμένο άλογο κούρσας που περιμένει πότε θα του λύσουν το σκοινί για να τρέξει επιτέλους ελεύθερο»! Μ’ αυτόν τον εύγλωττο τρόπο περιγράφει μια φίλη την προσδοκία της για τις φετινές διακοπές της. Τις σχεδιάζει και τις ονειρεύεται εδώ και δυο μήνες και καλά κάνει γιατί όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες όσο νωρίτερα ξεκινάμε να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας τόσο περισσότερο θα τις απολαύσουμε και τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το αίσθημα ευχαρίστησης μετά.

Το να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για διακοπές δεν είναι θέμα πολυτέλειας αλλά ψυχοσωματικής υγείας λένε οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν καταλήξει σε 5 συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τις διακοπές μας να αγγίξουν την τελειότητα.

1. Προσχεδιάστε και ονειρευτείτε. Η ονειροπόληση των διακοπών αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και σας δίνει μια πρόγευση ικανοποίησης πριν ακόμα φύγετε από την πόλη. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν πως οι εκείνοι που σχεδιάζουν και αποφασίζουν εγκαίρως πού να πάνε και τι να κάνουν στις διακοπές τους καταφέρνουν να περάσουν καλύτερα από εκείνους που το αποφασίζουν τελευταία στιγμή.

2. Κάντε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Τα νέα ερεθίσματα και οι διαφορετικές δραστηριότητες αυξάνουν το βαθμό ικανοποίησης, ξεκουράζουν από την ρουτίνα ενώ δημιουργούν την αίσθηση ότι το διάστημα των διακοπών είναι μακρύτερο.

3. Επιδιώξτε να διαρκέσουν τουλάχιστον 8 ημέρες. Οι εντάσεις και το άγχος δεν φεύγουν από την πρώτη μέρα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να «λυθούμε» ώστε να ξαναβρούμε τον ήρεμο φυσικό ρυθμό μας. Συνήθως την 8η μέρα βρισκόμαστε στην κορύφωση της χαλάρωσης γι αυτό αν μπορούμε να κάνουμε μια απόδραση 8 συνεχόμενων ημερών θα νιώσουμε πληρέστερη ανανέωση και ξεκούραση.

4. Η γλύκα του να μην κάνουμε τίποτα. Αφιερώστε χρόνο στο τίποτα. Απλώς αφεθείτε να απολαύσετε το τοπίο, το συννεφάκι στον ουρανό, τα μυρμήγκια που πηγαινοέρχονται, το ρυθμό της αναπνοής σας, τον ύπνο. Χωρίς σκέψεις, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς προσδοκίες. Αν καταφέρετε να εξασφαλίσετε μερικές μέρες σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από τα πολύβουα πλήθη και τον μαζικό τουρισμό θα έχετε προσφέρει στον εαυτό σας μεγάλη υπηρεσία και για μετά τις διακοπές.

Οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν πως όσο περισσότερο κοιμηθούμε και χαλαρώσουμε σε ένα ποιοτικό περιβάλλον που ικανοποιεί τις αισθήσεις μας η χαρά και το καταλάγιασμα του άγχους μπορούν να διαρκέσουν ως και 8 εβδομάδες μετά τις διακοπές.

5. Κάντε διακοπές με νόημα που θα αναζωογονήσουν το σώμα και το πνεύμα σας. Αν έχετε κάποιο χόμπι ή κάτι που σας ευχαριστεί ιδιαίτερα όπως το περπάτημα , η γιόγκα, το γράψιμο, η ζωγραφική και οι ομάδες αυτογνωσίας αναζητήστε κι άλλους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για διακοπές με νόημα όπου συχνά ανοίγονται νέες προοπτικές ζωής και δημιουργούνται φιλίες που κρατάνε στο χρόνο.

Αυτό είναι κάτι που συχνά το έχουμε δει να συμβαίνει στις εναλλακτικές διακοπές στο Κτήμα Νοόσφαιρα. Είδαμε τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τις κοινές τους ιστορίες στα παιχνίδια αυτογνωσίας, να συνδέονται βαθιά μέσα από τις εναλλαγές ρόλων στο ψυχόδραμα, να παίρνουν διαυγείς απαντήσεις εσωτερικής καθοδήγησης σε διαλογισμούς, να χορεύουν για πρώτη φορά, να σιγοκουβεντιάζουν κάτω από τον έναστρο ουρανό τις νύχτες και να στεριώνουν φιλίες που τους συντροφεύουν σταθερά. Γιατί τελικά οι ιδανικές διακοπές είναι αυτές που ακόμα και μετά το τέλος τους καταφέρνουν να συνεχίζονται!

Ioulia-PitsouliΗ Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής προσέγγισης. Είναι συνιδρύτρια του Κτήματος Νοόσφαιρα. Το Κτήμα Νοόσφαιρα σας καλεί το φετινό καλοκαίρι να βιώσετε τις Εναλλακτικές Διακοπές της αρεσκείας σας : “Τι θέλεις να κάνεις το καλοκαίρι;”

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα