The Whistle Project: Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης

The Whistle Project: Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης

To ΣΦΥΡΙΓΜΑ
μια συλλογική οπτική εμπειρία
πέρα από τα όρια του κλασσικού σινεμά

Αναζητώντας νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργίας και επαφής με το κοινό, μια ανεξάρτητη ομάδα δημιουργών από την Θεσσαλονίκη προτείνει ένα ιδιόμορφο καλλιτεχνικό έργο, με τίτλο “the WHISTLE project” ή αλλιώς “το ΣΦΥΡΙΓΜΑ”.

Με κεντρικό πυρήνα μια ταινία εμπνευσμένη από την μυθολογία των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων της χώρας μας, το εν λόγο project φιλοδοξεί να παντρέψει πολλές μορφές εικαστικών τεχνών κάτω από την ίδια στέγη, σε μια προσπάθεια να φέρει το κοινό σε επαφή με τις τέχνες τις εικόνας, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και φτάνοντας μέχρι την ζωγραφική και την γλυπτική και τον τρόπο που αυτές μπορούν να συνυπάρξουν, με σκοπό να διηγηθούν μια κοινή ιστορία.

The Whistle Project: Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης

Η ταινία βασισμένη σε διήγημα της συγγραφέως Σωτηρίας Ιωαννίδου, γυρίστηκε στην Θεσσαλονίκη και βαδίζει ανάμεσα στο μυστήριο και το φιλμ νουάρ, ενώ τοποθετεί τον μύθο σε ένα καθαρά σύγχρονο αστικό περιβάλλον, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες της Ελληνικής φιλμογραφίας, αυτού του φορμά. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Πρωτάτος.

Με ένα ταλαντούχο κάστ ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι παρουσίες των ηθοποιών Σοφίας Φιλιππίδου, Δημήτρη Τσιλινίκου, Μωμός Βλάχου και Αίγλης Κατσίκη, η ταινία θα παρουσιαστεί παράλληλα με μια σειρά εικαστικών έργων, τα οποία δημιούργησαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας εργασίας του project!

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, illustration, video art, φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ διηγούνται παράλληλα την ίδια ιστορία, κάθε ένα με την οπτική και την προσωπική σφραγίδα των δημιουργών τους. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Πολώνια, της Ηνωμένες Πολιτείες, την Βουλγαρία, την Ινδία, την Ουκρανία, την Σουηδία και την Βραζιλία είναι μόνο μερικές από τις συμμέτοχες έως τώρα, καθώς το project είναι ακόμα στην φάση της προετοιμασίας.

The Whistle Project: Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγο εγχειρήματος βρίσκεται στην ασυνήθιστη θεματική και ιδέα, στον ανεξάρτητο τρόπο παράγωγης και το διεθνές ενδιαφέρον που αυτή προσέλκυσε. Για τους δημιουργούς, αυτή η προσπάθεια αποτελεί την έκφραση ενός οράματος για μια νέα εποχή αλληλεπίδρασης καλλιτεχνών και κοινού. Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα παύουν να είναι από την μια στιγμή στην άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη της εικόνας. Είναι στο χέρι των δημιουργών να βρούν νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό και αυτό ακριβώς επιχειρεί η καλλιτεχνική ομάδα του “σφυρίγματος”.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιδέα πίσω από το ΣΦΥΡΙΓΜΑ καθώς και τους τρόπους με τους όποιους μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα εργασίας, επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.whistlefilm.com
Facebook: https://www.facebook.com/Whistle_thefilm-330067597403025/
Instagram: https://www.instagram.com/whistlefilm/
Twitter: https://twitter.com/Whistle_theFilm
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCRGg2xJ4i0eVI3BG0yjWLng
IMdB: https://www.imdb.com/title/tt7979530/

The Whistle Project: Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης

Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας

Διανομή: Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος
Συγγραφή/Κεντρική ιδέα: Σωτηρία Ιωαννίδου
Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου , Θανάσης Πρωτάτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος
Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα
Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή
Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα
Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου
Βοηθός Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα
Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης
Video/Backstage/Ντοκιμαντέρ: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης

Συμμετέχοντες εικαστικοί μέχρι στιγμής

Βίκτωρ Μελίστας (Illustrator – Ελλάδα)
Fernando Da Silva (Video Art – Βραζιλία)
Γεωργία Αεράκι (Ζωγράφος – Ελλάδα)
Zuzanna Kledzik (Illustrator – Πολώνια)
Shreya Suraj (Ζωγράφος – Ινδία)
Ελένη Κεσισόγλου (Video Art – Ελλάδα)
Mikhail Markin (Γλύπτης – Ουκρανία)
Μαρία Μπιλμπίλη Αμάντα (Ζωγράφος – Ελλάδα)
Allie Beer (Ζωγράφος – ΗΠΑ)
Εύη Αμνιώτη (Ζωγράφος – Ελλάδα)
Yordan Stanev (Video Art – Βουλγαρία)
Γιώργος Τσουγκουζιδης (Γλύπτης – Ελλάδα)


Εάν σας ενέπνευσε το όραμα των συντελεστών της ταινίας, τότε, στηρίξτε το με το χρόνο, τα χρήματα, τις γνώσεις, τους ανθρώπους, τις γνωριμίες σας και γίνετε κι εσείς ένας κρίκος αυτής της φωτεινής αλυσίδας.

Μήπως έχετε κι εσείς ένα όραμα; Γράψτε το αναλυτικά, καθώς και τί χρειάζεστε για να το υλοποιήσετε και στείλτε το στο info@enallaktikiagenda.gr 

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”” title_text=”Σχόλια” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα