Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο – γι’ αυτό είμαστε τόσο κακοί στο να επιλύουμε συγκρούσεις. Επιλέγουμε να κατηγορούμε τους άλλους, γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε. Γι’ αυτό και τα απλά ζητήματα καταλήγουν να κλιμακώνονται σε μεγαλύτερα, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Θέλουμε να κερδίσουμε το επιχείρημα με κάθε κόστος.
Το παιχνίδι των κατηγοριών πυροδοτεί περισσότερες εντάσεις. Είναι σημαντικότερο για εμάς να έχουμε δίκιο, παρά να επιλύσουμε το ζήτημα. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε όμως μία σύγκρουση είναι να την αντιμετωπίσουμε δικαίως. Αυτή είναι και η αρχή πίσω από κανόνα του 50-50 – εστίαση στη λύση, όχι στο ποιος έχει λάθος ή σωστό.
Όλοι μπορούν να φέρουν ευθύνη
«Είναι πάντα εύκολο να κατηγορείς τους άλλους. Μπορείς να ξοδέψεις όλη σου τη ζωή κατηγορώντας τον κόσμο, αλλά οι επιτυχίες και οι αποτυχίες σου είναι εντελώς δική σου ευθύνη» – Paulo Coelho
Τα ζευγάρια που δεν διαθέτουν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων συνήθως καταλήγουν σε μία από τις 3 αντιδράσεις: Μάχη, Φυγή ή Πάγωμα. Όσα έχουν μάθει να ξεπερνούν τις εντάσεις, διαρκούν περισσότερο.
Ο κανόνας του 50-50 είναι μία καλή επιλογή. Μπορεί να μην λειτουργεί πάντα τέλεια, αλλά σίγουρα βοηθά στην επίλυση συγκρούσεων. Αυτός ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος και σε εργασιακό πλαίσιο. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση.
Αυτή η προσέγγιση προτείνει να αφαιρέσουμε τη μισή ευθύνη από τις πλάτες του άλλου και να τις βάλουμε στις δικές μας. Μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά δεν είναι. Ο σκοπός είναι να προσεγγίσουμε τη σύγκρουση επί ίσοις όροις. Όταν κανείς δεν έχει άδικο ή δίκιο, είναι ευκολότερο να εστιάσουμε στη λύση.
Δημιουργώντας ένα πλαίσιο ισότητας, το ζήτημα μετακινείται από τις κατηγορίες στην εξέταση του προβλήματος – όλοι εστιάζουν στο να βρουν μια λύση, όχι στο να δείξουν με το δάχτυλο τον άλλο.
Ο κανόνας του 50-50 μας δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές χρειάζεται να λάβουν ευθύνη. Κάθε πλευρά μοιράζεται την ευθύνη για:
– το ότι προκάλεσε το πρόβλημα
– να βρει τον καλύτερο τρόπο να το επιλύσει
– να επωφεληθεί από τη λύση
Πώς εφαρμόζουμε τον κανόνα του 50-50
Λαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών μας, αντί να κατηγορούμε τους άλλους, καταφέρνουν να βελτιώσουμε δραματικά την απόδοσή μας. Αυτό είναι το βασικό όφελος του κανόνα. Ερευνητές από το Stanford και το Πανεπιστήμιο του Michigan βρήκαν ότι οι εταιρίες που απέδιδαν τα προβλήματά τους στις πράξεις τους αντί σε εξωτερικούς παράγοντες είχαν πολύ καλύτερη επίδοση. Πώς θα μπορούσαμε όμως να εφαρμόσουμε τον κανόνα 50-50;
1. Πάρτε μέρος της πιθανής λύσης πάνω σας: Την επόμενη φορά, αντί να κατηγορήσετε τους άλλους, σκεφτείτε σε τι θα μπορούσατε να βελτιωθείτε. «Τι καλύτερο μπορώ να κάνω εγώ από την πλευρά μου;»
2. Θυμίστε στους άλλους τον κανόνα 50-50: Για να λειτουργήσει η πρακτική, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να λάβουν την ευθύνη.
3. Προωθήστε έναν υγιή διάλογο: Οι καυγάδες δεν προσφέρουν τίποτα – προσπαθούμε να νικήσουμε τους άλλους, αντί να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Κάντε ερωτήσεις, προσκαλέστε τους άλλους να συλλογιστούν μαζί σας σε μία παραγωγική συζήτηση.
4. Ενισχύστε την ενσυναίσθηση: Εστιάστε στο να καταλάβετε και την πλευρά του άλλου, αντί απλά να υποθέτετε ότι τον/τη γνωρίζετε. Να είστε υπομονετικοί και να ακούτε.