Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αληθινής Αλόης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αληθινής Αλόης

Παρά το εξωτικόν του ονόματός της, η Αλόη ή Aloe vera είναι ένας κάκτος ο οποίος φύεται στη Βόρεια Αφρική και γενικά, σε όλα σχεδόν τα παράλια της Μεσογείου, ενώ φυτείες Αλόης βρίσκουμε σήμερα σε όλο τον πλανήτη, σε σχετικά ζεστά κλήματα.

Στην Ελλάδα αυτό το φυτό υπάρχει σε αφθονία. Πιάνει πολύ εύκολα αν το βάλετε σε μία γλάστρα με χώμα αλλά και λίγη άμμο, μιας κι είναι κατεξοχήν φυτό της ερήμου.

Μπορεί να φτάσει μέχρι και τέσσερα μέτρα ύψος αν φύεται στο έδαφος, ιδιαιτέρως εντυπωσιακός και επιβλητικός κάκτος, που τραβάει τα βλέμματα και εγείρει τον θαυμασμό των ανθρώπων.

Μέσα στα παχύσαρκα φύλλα της υπάρχει η γέλη, η οποία είναι ο δικός της τρόπος να συγκρατεί το νερό μέσα στην έρημο. Αυτή την γέλη η Αλόη καταφέρνει να την τροφοδοτήσει με όλα τα αμινοξέα, όλες σχεδόν τις βιταμίνες, με τα περισσότερα από τα γήινα στοιχεία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να ζήσει, και με άφθονο νερό.

Μερικά μόνο από τα στοιχεία που μπορούμε να αναφέρουμε που υπάρχουν μέσα στη γέλη αλλά και στα φύλλα του φυτού είναι:

Αμινοξέα

τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά

Ανθρακινόνες

12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες

Ένζυμα

αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α,

Λιγνίνη

Μέταλλα

ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος

Σάκχαρα

μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες

Μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ,

Σαπωνίνες

Στεροειδή-λιπαρά οξέα

Λεκτίνες και

Βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε)

Με λίγα λόγια πρόκειται στην κυριολεξία για έναν θησαυρό της ερήμου!

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν καθημερινά πολλά ακόμα συστατικά της Αλόης, δίχως να έχει παρατηρηθεί ακόμη καμία παρενέργεια από τη χρήση της.

Μπορούμε να φάμε τη γέλη αν και η πικρή της γεύση αποτρέπει ακόμη και τους πιο τολμηρούς. Η προσθήκη της γέλης αλλά και της φλούδας σε σαλάτες, χυμούς και smoothies είναι ο πιο διαδεδομένος σπιτικός τρόπος κατανάλωσής της.

Αν κόψετε ένα φύλλο Αλόης για να κάνετε ροφήματα ή να το βάλετε σε σαλάτες, σιγουρευτείτε ότι θα αφαιρέσετε τα αγκάθια με ένα μαχαίρι.

Η Αλόη δε θα έπρεπε να λείπει από τη vegan διατροφή καθώς τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό με όλα τα αμινοξέα, ιχνοστοιχεία αλλά και την πολυσυζητημένη Β12 η οποία υποτίθετω πως υπήρχε μόνο στο κρέας.

Επίσης η τοπική χρήση του τζελ πάνω στο δέρμα έχει επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα καλοκαίρια, πάνω σε τσουρουφλισμένα από τον ήλιο και την αλμύρα, δέρματα.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί είτε σε καλλυντικά σκευάσματα, είτε ως συμπυκνωμένος χυμός, ακόμα και ως Ανθοΐαμα, γνωστό για την κατευναστική και ενισχυτική του επίδραση στο νευρικό μας σύστημα.

Λέγεται πως η Αλόη είναι το δώρο του Δία στους ανθρώπους.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα